STEN REIMANN Lääs peaks vabanema illusioonidest Ukraina sõjas (12)

Sten Reimann
, Eesti kaitseväe endine luureülem
Copy
Ukraina tankid ootavad lahingukäsku Kreminna metsades
Ukraina tankid ootavad lahingukäsku Kreminna metsades Foto: Dmitri Kotjuh

Lääs peab lõpetama elamise illusioonides, et seni Ukrainale antud relvade abil on võimalik saavutada sõjas otsustavat edu. Ukrainlased teevad niigi maksimumi, küsimus on nüüd ressursside jätkusuutlikkuses ja võimes rünnata Vene üksusi kogu lahinguruumi sügavuses.

See tekst on kirjutatud Ameerika Ühendriikide mõttekodadele augusti keskel. Sten Reimanni loal avaldab teksti ka Postimees.

Viimastel nädalatel on mitme riigi spetsialistid kommenteerinud Ukraina rünnaku aeglast edenemist. Sõjalise ettevalmistuseta USA spetsialistid toovad põhjuseks peamiselt Ukraina sõjaväelaste erialase oskamatuse. Levib seisukoht väe- ja relvaliikide ühendoperatsioonide taktika puudulikkusest ja Nõukogude-aegse mentaliteediga juhtimisstiilist. Saksa kriitikud muretsevad, et nende saadetud sõjaline abi ei rakendu perfektselt.

Poliitkommentaatorid muretsevad juba, kui kaua püsib lääne ja eriti USA toetus ning kas Ukraina suudab saavutada otsustavat edu enne USA presidendivalimiste aktiivset algust. Pigem ollakse selles väga-väga skeptilised. (Sellise mure esitas näiteks CNN 9. augusti artiklis «Why a stalled Ukrainian offensive could represent a huge political problem for Zelensky in the US». https://edition.cnn.com/2023/08/09/politics/ukrainian-offensive-zelensky-us-politics/index.html)

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles