ERKKI KOORT Peaministri investeeringuga ettevõtte vastu tunneb Vene luure kindlasti huvi (23)

Erkki Koort
, julgeolekuekspert
Copy
Valitsuse pressikonverents. Paaminister Kaja Kallas
Valitsuse pressikonverents. Paaminister Kaja Kallas Foto: Eero Vabamägi

Eesti ühiskonna ootus on juba poolteist aastat olnud, et Eesti ettevõtted ei ajaks äri Venemaaga ega Venemaal. Nüüd on ilmnenud, et kõigile ei kehti need ootused ühtemoodi, kirjutab julgeolekuekspert Erkki Koort.

Sellel nädalal tõusis Eesti avalikkuse ette peaminister Kaja Kallase abikaasa Arvo Halliku osalusega ettevõtte Stark Logistics, mis on teostanud vedusid Venemaal. Selle skandaali juures on hakanud tagaplaanile libisema tegu ise ning peaministri avaldused ja tonaalsus loonud arusaamise, et peaminister ei pea tegelikult äri Venemaal kuigi suureks probleemiks. Iseäranis veel siis, kui ta teab (tänaseks) asjaolusid, ja sedagi, et ei veetud sanktsioneeritavat kaupa.

Peaminister juhib Eesti julgeolekukomisjoni, kuhu kuuluvad võtmeministrid ja julgeolekuasutuste juhid. Kaitsepolitseiamet on korduvalt hoiatanud, et Venemaad külastades võivad inimesed sattuda Vene luure sihtmärkideks. Lisaks hoiatab välisministeerium Eesti kodanikke Venemaa külastamise eest (Välisministeeriumi reisihoiatus). Peaministri investeeringutega ja abikaasa osalusega ettevõtte töötajad on täiesti huvipakkuvad sihtmärgid vaenulikule riigile. Seejuures ei ole üldse tähtis, et nad vedasid Eestis tegutseva ettevõtte kaupu, mis polnud sanktsioonide all.

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles