Märt Läänemets Külm sõda Hiina-USA suhetes veab maailma suurte ohtude suunas

Märt Läänemets
, sinoloog, Sisekaitseakadeemia teadur.
Copy
USA välisminister Antony Blinken kätleb Hiina juhi Xi Jinpingiga. Peking, 19 juuni 2023. (Leah Millis/Pool Photo via AP)  LM124
USA välisminister Antony Blinken kätleb Hiina juhi Xi Jinpingiga. Peking, 19 juuni 2023. (Leah Millis/Pool Photo via AP) LM124 Foto: LEAH MILLIS

USA riigitegelased käivad küll Hiinas, kuid sisulisemat edenemist peale «kommunikatsiooni parandamise» kahe suuriigi suhtes ei ole. Uus külm sõda tähendab ohtu kogu maailmale ja kompromisside aeg geopoliitikas pole veel kahjuks käes, kirjutab sinoloog ja Sisekaitseakadeemia teadur Märt Läänemets.

Aasta tagasi tundus kahe üliriigi poliitiline konflikt olevat haripunktis, keskendudes toonase USA Kongressi esindajatekoja spiikri Nancy Pelosi palju vahtu üles löönud külaskäigule Taiwanisse 2022. aasta augusti algul. Pekingi ähvardused, et Washington «mängib tulega», kui visiit toimub, ja toob kaasa «väga tõsised tagajärjed», mida pärast on juba hilja kahetseda, jäid USA tähelepanuta. Visiit toimus.

Vastukaaluks korraldas Hiina Taiwani vetes nädalapäevad sõjamänge, näidates, et on võimeline saart blokeerima. Kardeti järjekordset Taiwani väina kriisi, kuid see jäi siiski tulemata. Laevad viidi tagasi baasidesse ja elu läks edasi. Endiselt sõidavad kaubalaevad läbi Taiwani väina, maailma ühe tihedaima liiklusega meretee; endiselt luuravad neis vetes nii Hiina kui ka USA alused; endiselt jätkuvad Hiina sõjalennukite provotseerivad reidid Taiwani õhuturbetsooni. Ning endiselt jätkub Hiina ja Ameerika vaheline sõnasõda ja vastastikused süüdistused olukorra eskaleerimises ja suhete teadlikus halvendamises. Mitte ainult Taiwani küsimuses, vaid üleüldse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles