Sigrid Vorobjov ja Liilia Lõhmus Teadust tehakse eetiliselt ja teadmispõhiselt (2)

Copy
Pere Sihtkapitali SA tellitud lastetuse uuring.
Pere Sihtkapitali SA tellitud lastetuse uuring. Foto: Eero Vabamägi

Uuringute puhul on oluline, et need oleksid eetilised, läbipaistva metoodikaga ja optimaalsed, ning nende ettevalmistamisel tuleb läbida kindel reeglistik, kirjutavad TAI riskikäitumise uuringute osakonna juhataja Sigrid Vorobjov ja TAI riskikäitumise uuringute osakonna teadur Liilia Lõhmus.

Viimasel nädalal on mitmes meediakanalis ilmunud arvamuslugudes ja intervjuudes lahatud Pere Sihtkapitali algatatud uuringut. Sellega seotud arvamuste ja kommentaaride lugemine näitab vajadust lahti rääkida, mis on uuring ja kuidas seda korraldatakse.

Tervise Arengu Instituut (TAI) on arsti- ja terviseteaduste valdkonnas evalveeritud teadus- ja arendusasutus. Meie uuringud on sageli väga tundlikel teemadel. Tundlikkus ei tähenda, et neid teemasid uurida ei võiks. Vastupidi, näiteks eri rahvastikurühmade tervisega seotud teemade uurimisega saame rohkem teada inimeste vajadustest ning oskame neile paremini toeks olla. Riigi algatatud uuringud aitavad kokkuhoidlikult kasutada riigi raha ning paremini planeerida tervise- ja sotsiaalteenuseid ja tegevusi erinevates tervisega seotud valdkondades (nt toitumine ja liikumine, vaimne tervis, riskikäitumine ja seksuaaltervis).

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles