AHTI KALLIKORM Last ei või jätta saatuse hooleks (5)

Ahti Kallikorm
, Magnum ASi juhatuse esimees
Copy
Hansabussi sõidukid ajutises parklas Rakveres Arkna teel.
Hansabussi sõidukid ajutises parklas Rakveres Arkna teel. Foto: Ain Liiva
  • Poisil oli jäänud õnneks vaid kümmekond kilomeetrit koduni.
  • Aga mis siis, kui väljaviskamine oleks juhtunud pimedal ja külmal talveõhtul?
  • Hansabuss peab tegema juhtunust järeldused.

Bussifirmadel peaks olema reegel, et olenemata asjaoludest alaealisi bussist keset reisi välja ei aeta. Ahti Kallikorm kommenteerib juhtumit, kus pühapäeva õhtul tõstis Hansabussi juht Rakverest Kundasse teel olnud koolipoisi Essus bussist välja.

Kas tõesti on busiijuhil õigus visata bussist välja laps keset marsruuti, ükskõik kus ja millal?

Poisil vedas, et oli vaid kümme kilomeetrit jäänud tema sihtkohani. Hansabussi enda selgituse põhjal saab järeldada, et ka siis oleks olnud bussijuhi käitumine aktsepteeritav, kui  Tallinast Tartusse teel olnud laps oleks välja tõstetud kuskil Mäo kandis.

Tema pagas segas bussist evakueerumist!? Kas tõesti tekkis Essu peatuses selline paaniline situatsioon, et bussijuht pidi lapse välja viskama, selle asemel, et võtta ja tõsta see kotti pakitud tõuks näiteks reisija istme alla?

Kui palju kordi me lennukis näeme pardale minnes segadust ja sagimist pagasiga. Pole ma kunagi näinud, et stjuardess viskaks koti koos reisijaga lennukist välja veel enne starti, kui reisja ei suuda seda istme alla või kohale ära paigutada. Lennu keskel avastades, et keegi on pannud oma koti varuväljapääsu ukse ette, tõmbab stjuardess lihtsalt lennukiukse valla ja aidaa, see tuleohutuse ja evakuatsiooni reegleid rikkunud reisija! No ei mahu pähe kellegile! Aga bussis palun, mina roolis teen, mida tahan, eriti alaealisega, kellest jõud käib üle.

Aga kui järgmine kord valvas ohutustehnikust bussijuht märkab talvel tagumise bussiukse ette vajunud lapse suuski? Mis muud kui tatil tukast kinni ja hange?

Kuna see pole esimene kord, kus meie bussijuhid ülbitsevad ja vägivallatsevad lastest reisijate kallal, siis peaks olema väga selgelt välja öeldud, et selline käitumine on karistatav. Alustuseks füüsiline vägivald alaealise suhtes, teiseks alaealise abitusse seisundisse jätmine jne. Hea advokaat leiaks veel paar paragrahvi ja ma usun, et me jõuame välja väärteost ka kriminaalkaristuseni.

Kindlasti ei ole siinses olukorras piisav mingi kummaline «vestlus» vastava bussijuhiga Hansabussi poolt! Sellel poisil vedas, et meil hetkel soe suvi ja tõuksi abil ju ta jõudis koju. Aga mis siis, kui järgmine kord see valvas ohutustehnikust bussijuht märkab talvel tagumise bussiukse ette vajunud lapse suuski? Mis muud kui tatil tukast kinni ja hange?

Hansabussi esindja soe õhk paberil ei maksa midagi, ilma bussi sisevideota, mismoodi siis ikkagi oli uks suletud ja kuidas bussijuht käitus. Aga isegi siis, kui see närvi aetud puberteetik ka midagi vastu ütles bussijuhile, pole täiskasvanud bussijuhil ikkagi mingit õigustust visata last ukse taha poolel teel koju.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles