ELO MADISSOON ja KATRIN SAAGE Kus on arutelu selle ümber, miks mehed lapse saamist edasi lükkavad? (37)

Copy
Lapse sündimisel on määravaks mõlema vanema panus. Foto on illustratiivne.
Lapse sündimisel on määravaks mõlema vanema panus. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Viimase nädala jooksul on tekkinud kaks debatti sündimuse suurendamise üle, mis mõlemad keerlevad naiste ümber. Nii arvamusfestivali arutlus «Miks meil lapsi ei sünni?!!» kui ka Pere Sihtkapitali lastetute perede uuring jättis kõrvale meeste rolli elanikkonna kasvus. Nagu oleksid naised selles «probleemis» süüdi. Kuhu on jäänud mehed? Kirjutavad Lapsele Vanemad MTÜ esimees ja nelja lapse ema Elo Madissoon ning sünnitoetaja ja kolme lapse ema Katrin Saage.

Tänapäeval on mõlemal paarilisel järjest suurem kontroll pereplaneerimise üle – laste saamisel ei näe takistusi ainult naised, vaid ka mehed. Kus on arutelu selle ümber, miks mehed  lapse saamist edasi lükkavad? Mis rolli mängivad mehed kolmanda ja neljanda lapse planeerimises? Mis rolli mängib ühiskonna suhtumine lastesse?

Esimese lapse saamiseks ollakse valmis järjest hiljem. Erinevalt naistest on meeste viljakas iga palju pikem, võimaldades pere loomist palju lihtsamalt kaugemasse tulevikku edasi lükata. Oleme näinud palju suhteid, kus naine on valmis lapsi saama, aga mees ei soovi seda sammu astuda. Võrdsema ühiskonna tõttu on mehed enam kui kunagi varem mõjutatud pere loomisega seotud elu muutustest. Mehed osalevad partnerina ettevalmistavatel kursustel, võtavad vanemapuhkust ja hoolitsevad beebi eest nii päeval kui ööl. Kui vanasti oli lapsekasvatamise koorem peamiselt naise õlul, siis nüüd on mees tihtipeale võrdne partner või teeb enamgi.

Kommentaarid (37)
Copy
Tagasi üles