Priit Pullerits Lastetusuuringu küsimused kahvatuvad TAI seksuaalkäitumise omade kõrval (24)

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Pere Sihtkapitali tellitud lastetuse uuring
Pere Sihtkapitali tellitud lastetuse uuring Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Juba eelmise nädala reedel tõi «Aktuaalse kaamera» esindaja Merilin Pärli Pere Sihtkapitali lasteta naiste uuringut käsitlevas avaloos sisse lisateema, et heita lisaks juriidilistele probleemidele varju ka esitatud küsimustele. Ehk puhuda läidetav skandaal võimalikult suureks, kuumaks ja teravaks, kirjutab Postimehe vanemtoimetaja Priit Pullerits.

Pärli lasi andmekaitse inspektsiooni valdkonnajuhil Maarja Kirsil tuua problemaatilisena esile, et naistelt on muu hulgas küsitud seksuaaleluharjumuste kohta, mis on Kirsi sõnul koos poliitiliste ja usuliste eelistuste ning maailmavaateliste veendumustega väga tundlikud ja delikaatsed isikuandmed.

Selle lisateema süvendamist jätkas esmaspäevane «Aktuaalne kaamera», kus Tartu Ülikooli inimuuringute eetikakomitee esimees Aime Keis rääkis vajadusest vaagida, kuivõrd privaatsust riivavad ja vaimset koormust tekitavad on Pere Sihtkapitali uuringu küsimused. Selle peale päris reporter Ode Maria Punamäe: «Sellised küsimused näiteks, et [kui] mitu kooselu on teil olnud või kas olete aborti teinud, kuidas te oma lapse kaotasite – kas need küsimused on teie hinnangul teaduseetikaga kooskõlas?»

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles