AJALUGU Eesti iseseisvuse taastamine algas 20. augustil 1988. aastal (17)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Pilistveres 1988. aasta 20. augustil Eesti Rahvusliku Sõltumatuse Partei asutamiskongressi osalejad.
Pilistveres 1988. aasta 20. augustil Eesti Rahvusliku Sõltumatuse Partei asutamiskongressi osalejad. Foto: Tunne Kelam

Eesti riikluse ajaloos on üks tähelepanuväärsemaid sündmusi 35 aastat tagasi 20. augustil 1988. aastal vahetult enne südaööd Pilistvere kirikus vastu võetud Eesti Rahvusliku Sõltumatuse Partei (ERSP) põhikiri. Sellega loodi 104 asutajaliikme poolt mitte ainult esimene vaba ja sõltumatu partei Nõukogude Liidus, vaid ka organisatsiooniline alus Eesti Vabariigi taastamiseks õigusliku järjepidevuse alusel.

Eve Pärnaste, erakonna üks peamisi algatajaid, meenutas: «See oli mulle kõrgemalt poolt antud, et ma käisin peale, et meil tuleb see otsus ära teha just 20. augustil! Kella­ajaliselt jõudsime seda teha just enne südaööd, praktiliselt samal ajal, kui ülemnõukogu liikmed võtsid kolm aastat hiljem vastu riikluse taastamise otsuse.»

Vabadusvõitlus nõukogude okupatsiooni vastu algas kohe, kui 1940. aasta juuni lõpuks olid nõukogude võimuorganid tasalülitanud või likvideerinud kõik Eesti Vabariigi valitsusasutused, kui kaitsevägi oli neutraliseeritud ja president pantvangis. Okupatsiooni aastakümnetel oli alati neid, kes hakkasid võõrale võimule vastu.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles