Mart Raudsaar Peaminister jagas faktideta hinnanguid (50)

Mart Raudsaar
, Postimehe arvamustoimetuse juhataja
Copy
Kaja Kallas valitsuse pressikonverentsil.
Kaja Kallas valitsuse pressikonverentsil. Foto: Konstantin Sednev

Kriitilised hinnangud peaksid alati olema varustatud neid väiteid toetavate faktidega, leiab Postimehe arvamustoimetuse juhataja Mart Raudsaar.

Peaminister Kaja Kallase tänane kriitika Pere Sihtkapitali küsitluse suunal on eksitav ning on kahetsusväärne, et riigijuht lubab endale oma positsioonile mittesobivaid argumenteerimata väiteid. Põhimõtteliselt kordas peaminister viimastel päevadel sotsiaalmeedias ja ajakirjanduses kolme enamlevinud müüti.

Kaja Kallas ütles, et pole midagi üllatavat Pere Sihtkapitali skandaalses küsitluses, sest taolisi seisukohti, et naise ainuke väärtus seisneb laste sünnitamises, on sihtkapitaliga seotud Isamaa inimeste suust ka varem kostunud.

Sellesse lausesse on kokku pandud asju, mis ei peaks koos olema ning need on kokku pandud viisil, mis on põhjendamatu.

Mingeid veenvaid fakte pole esitatud peale vastavate väidete.

Esiteks, kes ja kuna on väitnud, et naise ainuke väärtus seisneb laste sünnitamises? Allikale viidates tuleb olla täpne. Niisugust väidet pole lastetute naiste uuringu kontekstis esitanud ei ankeedi koostajad, läbiviijad ega tellijad. Kas seda on öelnud keegi erakonna Isamaa liige? Kui jah, tuleb tuua konkreetne tsitaat viitega, mis võimaldab selle kontrollimist. Viide Helir-Valdor Seederi väljaütlemisele polnud piisav.

Teiseks, kas väidetavatest seostest Isamaa inimeste ja sihtkapitali vahel tuleneb asjaolu (mida võib lausest tuletada), et sihtkapital on Isamaa käpiknukk? Viimastel päevadel on mantrana üritatud avalikust veenda, et uuring on poliitiliselt kallutatud. Mingeid veenvaid fakte selle kohta pole esitatud peale vastavate väidete. Olen näinud tervet küsitlusankeeti ning ei ole sealt leidnud mingeid asitõendeid poliitilise kallutatuse kohta.

Kolmandaks, peaminister jätkas juttu ning väljendas muret andmete väljastamise üle. «Andmeid ei tohi kuritarvitada,» ütles Kallas. Ta ei öelnud otsesõnu, et andmeid kuritarvitati, kuid vihjas vastavale võimalusele.

Aga andmeid polegi kuritarvitatud. Vastupidine väide vajaks taas konkreetset kinnitust, on kohtus vaidlustatav ning sellest peaminister oma jutus retooriliselt hoidus. Uuringufirma on kogunud andmeid ikka nii, nagu uuringufirmad seda teevad, tulemused ei ole isikustatud ning peale kõige muu on praeguseks kogutud andmed kustutatud.

Karmid hinnangud peavad olema varustatud neid hinnanguid toetavate faktidega. Üks fakt on ka tõsiasi, et TÜ eetikakomitee pole veel andnud hinnangut uuringu eetilisuse või ebaeetilisuse üle, kuid loodetavasti hinnangu saabudes pakutakse avalikkusele põhjalikku ülevaadet seda toetavast argumentatsioonist.

Kahjuks peaminister eksis ka nendes vähestes faktides, mida ta tõi. Nimelt väitis ta, et Pere Sihtasutusele on eraldatud 30 miljonit eurot. Sihtasutuse majandusaasta aruannetest pole sellist summat paraku võimalik näha ning peaminister on eksinud kordades.

Kommentaarid (50)
Copy
Tagasi üles