Erkki Koort Kuidas Venemaa era- ja varivägede mosaiik päriselt toimib? (1)

Erkki Koort
, Julgeolekuekspert
Copy
Venemaa sõjaväeluure GRU loodud Wagneri varivägi annab suurepärase võimaluse ajada eksitavat välispoliitikat ning kasutada hübriidseid instrumente. Pildil valvab wagnerlane 17. juulil 2023 Kesk-Aafrika Vabariigi pealinnas Banguis konstitutsiooni muutmiseks korraldatud referendumit. REUTERS/Leger Kokpakpa
Venemaa sõjaväeluure GRU loodud Wagneri varivägi annab suurepärase võimaluse ajada eksitavat välispoliitikat ning kasutada hübriidseid instrumente. Pildil valvab wagnerlane 17. juulil 2023 Kesk-Aafrika Vabariigi pealinnas Banguis konstitutsiooni muutmiseks korraldatud referendumit. REUTERS/Leger Kokpakpa Foto: LEGER SERGE KOKPAKPA

Venemaa vari- ja eraväed kujutavad endast nii riigis sees kui ka välispoliitiliselt hübriidseid tööriistu, mida saab kasutada destabiliseerimiseks, kirjutab Postimehe ja Sisekaitseakadeemia julgeolekuekspert Erkki Koort.

2012. aastal arutati Venemaa riigiduumas eraarmeede seadustamist. Osaliselt oli idee saadud vihatud ameeriklastelt, kes kasutasid samasuguseid üksusi Iraagis ja Afganistanis. Pärast lühikest arutelu pandi asi kalevi alla, sest avastati, et sogases vees on parem kalu püüda.

Tegelikult on vähem ja rohkem legaalsed relvastatud moodustised Venemaal pidevalt olemas olnud. Pärast NSV Liidu lagunemist müüsid sõjaväelased peaaegu kõike. Tekkisid võimsalt relvastatud organiseeritud kuritegelikud grupid, mis kontrollisid ka väeosi. Kuna korruptsioon oli silmatorkav ning riik ei maksnud palka, loodi illegaalsed tehased ja narkolaborid väeosade territooriumile, sest siis asusid need väljaspool (korrumpeerunud) korrakaitsjate ning konkureerivate kuritegeliku gruppide haardeulatust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles