MINISTRITE VASTASSEIS Võrklaev: me ei saa toimida pangaröövel Suttoni järgi - panku on juba maksustatud (25)

Mart Võrklaev
, rahandusminister (Reformierakond)
Copy
Rahandusminister Mart Võrklaev
Rahandusminister Mart Võrklaev Foto: Pilt videost

Eesti deviis peab olema pikem vaade tulevikule, mitte lühiajalised hüpped pankade täiendavale maksustamisele. Pangad on meie majanduse vereringe – neil on oluline roll meie majanduskasvu tagamisel, kirjutab rahandusminister Mart Võrklaev (RE).

Euroopa Liidu riigid, nagu Hispaania, Ungari, Tšehhi ja Leedu, on otsustanud pankade suurkasumeid täiendavalt maksustada, ka Eestis on see teema taas suurelt esile kerkinud. Arvan, et riigil ei sobi tegutseda kuulsa USA pangaröövli Willie Suttoni sõnade järgi, kes ütles, et ta röövis panku, «sest see on koht, kus on raha». Eestis oleme panku täiendavalt maksustanud, kuid valinud selleks etteaimatavama tee. 

Valitsus arutas pankade maksustamist kevadel maksupaketi raames ja nende arutelude tulemusena tõuseb pankade tulumaksu avansilise makse määr 2025. aastast 14 protsendilt 18 protsendile ehk 4 protsendipunkti.

Pangandus on meil ainus ettevõtlussektor, kus kehtib n-ö klassikaline tulumaks ehk erinevalt teistest Eestis tegutsevatest ettevõtetest peavad pangad oma kasumilt tulumaksu maksma, sõltumata sellest, kas nad maksavad dividendi või ei. 

Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles