AJALUGU Olümpiamängude algusdaatum on pigem legend kui fakt

Kalle Voolaid (1969–2022)
, spordiajaloolane
Copy
Kunagise
Panathenaikoni staadioni kohale ehitatud
Panathinaikó staadion Ateenas, mis oli 1896. aasta suveolümpiamängude peaareen ja on maailmas ainus marmorist ehitatud staadion.
Kunagise Panathenaikoni staadioni kohale ehitatud Panathinaikó staadion Ateenas, mis oli 1896. aasta suveolümpiamängude peaareen ja on maailmas ainus marmorist ehitatud staadion. Foto: George E. Koronaios/Wikimedia Commons

Antiikaegsed olümpiamängud olid Kreekas alati südasuviselt palaval ajal, pärast suvist pööripäeva. Kahjuks puudub tänini selgus, millal nende korraldamine tegelikult algas, kirjutab spordiajaloolane Kalle Voolaid.

Varem avaldamata artikkel ilmub postuumselt, Eesti spordi- ja olümpiamuuseumi varalahkunud teaduri ja olümpiaajaloolase Kalle Voolaiu (1969–2022) mälestuseks.

Olümpiamängude algusaega on seostatud aastaga 776 eKr ning kolme sealtkandi valitsejaga – Iphitos Elisest, Kleosthenes Pisast ja Lykurgos Spartast –, kes olevat sõlminud omavahel rahuleppe ning korraldanud selle otsuse auks esimesed olümpiapidustused. Siiski ei pruugi see olla lõplik tõde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles