Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

George P. Kent Venemaa peab lõpetama toiduainete relvana kasutamise

Copy
Saagikoristus odrapõllult Odessa lähedal. 23.06.2022.
Saagikoristus odrapõllult Odessa lähedal. 23.06.2022. Foto: EPA/Leszek Szymanski /Scanpix

Venemaa on andnud järjekordse löögi maailma kõige haavatavamatele elanikele. Venemaa taganemine Musta mere teravilja algatusest (BSGI) ja Ukraina maailmaturule suunatud teravilja sihtmärgiks võtmine seab ohtu lugematu hulga inimelusid. Venemaa kasutab toiduaineid relvana inimeste arvelt üle terve maailma. Maailm vajab Ukraina teravilja ja Venemaa peab need halastamatud tegevused lõpetama, kirjutab USA suursaadik George P. Kent.

BSGI on ÜRO ja Türgi vahendusel sõlmitud aastapikkune kokkulepe, mille eesmärk on tagada teravilja ja muude toiduainete tarned Ukraina sadamatest. Leppe raames on tarnitud umbes 33 miljonit tonni Ukraina teravilja ja toiduaineid, see teeb 18 miljardit leivapätsi. See aitas stabiliseerida ja vähendada toiduainete hindu peaaegu 20 protsendi võrra pärast seda, kui hinnad tõusid Venemaa täiemahulise sissetungi järel Ukrainasse.

17. juulil 2023 lahkus Venemaa BSGIst, mis põhjustas teravilja hinna järsu tõusu. Pärast leppest taganemist ei lõpetanud Venemaa oma tegevust. Ta hakkas sihtima Ukraina teraviljahoidlaid ja muid Ukraina sadamainfrastruktuure. Ta ähvardas kolmandate riikide kaubalaevu, kui need üritasid Ukraina sadamates vilja laadida. Ta kasutas ära oma ekspordi kõrgemat hinda, takistades Ukraina teravilja turulepääsu.

Tagasi üles