Jüri Kotšinev Ei Donbass ega Krimm saa Ukraina seisukohalt kuidagi venelastele jääda

Jüri Kotšinev
, sõjaajaloolane
Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdogan kohtub Istanbulis Ukraina ja Venemaa delegatsioonidega. 29.03.2022
Türgi president Recep Tayyip Erdogan kohtub Istanbulis Ukraina ja Venemaa delegatsioonidega. 29.03.2022 Foto: Sha Dati / Xinhua via ZUMA Press / Scanpix

Kohtumisel osa Aafrika riikide liidrite ja delegatsioonidega juuli lõpus Peterburis teatas Venemaa president Vladimir Putin, et sõda Ukrainaga jätkub Kiievi süül. Selle kinnituseks demonstreeris Putin oma külalistele mõningaid dokumente, mis olid eelmisel kevadel Ukraina võimude  allkirjastatud pärast Istanbulis toimunud läbirääkimisi ja millest Kiiev olla üsna pea lahti ütelnud. See Putini avaldus oli räige vale, kirjutab sõjaajaloolane Jüri Kotšinev.

Enne Peterburi kohtumist Putiniga külastasid Aafrika riikide delegatsiooni liikmed (Zambia, Lõuna-Aafrika Vabariigi, Egiptuse, Kongo, Senegali ja Komoori Saarte Liidu esindajad) 17. juulil Kiievit. Enne seda oli aafriklaste delegatsioon külas olnud Poolal, keda peeti Ukraina võtmeliitlaseks kollektiivse lääne poolt. Nad tutvustasid ukrainlastele ja enne seda poolakatele oma rahuplaani. Sama plaani tutvustamisega sai Aafrika riikide esindus maha ka Peterburis toimunud kohtumisel Putiniga. Selle rahuplaani luges Putinile ette Lõuna-Aafrika Vabariigi president Cyril Ramaphosa. Rahuplaani mõte seisnes kokkuvõtvalt tõdemuses, et sõda on halvem kui rahu ja läbirääkimised on paremad kui lahingutegevus. Putin kuulas selle kümnepunktilise plaani ära ja palus võimalust öelda «mõned sõnad» selle kohta, miks üldse Peterburis kokku saadi.

Putin alustas oma sõnavõttu sellest, et Venemaa «ei ole iial ära öelnud võimalusest pidada rahuläbirääkimisi». Eelmise aasta kevadel olevat Türgis toimunud rida läbirääkimisi Türgi presidendi Erdogani vahendusel ja nende käigus töötati välja projekt «pidevast neutraliteedist ja julgeolekugarantiidest Ukraina suhtes». Putini sõnade kohaselt olla Kiiev aga loobunud ühepoolselt Türgis saavutatud projekti teostamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles