MART KULDKEPP Praeguse sõja juured ulatuvad oluliselt sügavamale (6)

Mart Kuldkepp
, kolumnist
Copy
Mart Kuldkepp
Mart Kuldkepp Foto: Eero Vabamägi

Pole kahtlust, et praeguse sõja juured ei ole mitte ainult 2014. aastas, vaid ulatuvad oluliselt sügavamale, kirjutab kolumnist Mart Kuldkepp.

Sõjalise agressiooni kasutamine rahvusvahelise poliitika meetmena viitab poliitilise süsteemi väärarengutele; need on aga omakorda seotud kultuuri ja väärtustega, millel see süsteem rajaneb. Osa neist on muutuste survele vastupidavad ning soovi korral võibki Vene imperialismi ja kolonialismi lätted ajas üsna kaugele tagasi viia.

Eesti ajalooga tuttav lugeja on märganud, et juba tsaar Ivan Julma sissetungile Liivimaale 1550. aastatel olid omased jooned, mida võib uuesti ära tunda ka tänapäeva Ukrainas. Nende seas on fabritseeritud casus belli – Liivimaa puhul nn Tartu maks; Ukraina puhul genotsiid, mis Donbassi venelasi ähvardavat – ja laialdased sõjakuriteod tsiviilelanikkonna vastu. Ka Ivan Julma sõjaväe vastu ei aidanud kokkuvõttes mitte diplomaatilised läbirääkimised, vaid ikka ainult sõjalised lüüasaamised ja valitseva režiimi lagunemine, mille tulemusena Moskoovia mõneks ajaks nõrgenes.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles