Toomas Uibo Poisid, papp on siin, lennake selle eest kuhugi! (13)

Toomas Uibo
, riigikogu liige (Eesti 200)
Copy
Toomas Uibo
Toomas Uibo Foto: Taavi Sepp

Eesti riikliku lennunduse suurim häda seisnebki selles, et riigil puudub igasugune strateegiline plaan ja vaade lennundusele ning lennuühendustele. Raha on ettevõtmistesse pandud printsiibil: «Poisid, papp on siin, lennake selle eest kuhugi,» kirjutab riigikogu liige Toomas Uibo (Eesti 200).

Riikliku lennufirma Nordica nimi on olnud nüüd juba nädalapäevad kõigil huulil. Ettevõtte nõukogu sõnul on 7,2 miljoni eurone šokikahjum sellise kaliibriga, et likviidsuskriisis vaevleva lennufirma ümberpööramiseks kulutatakse 1,1 miljonit eurot suures rahahädas oleva lennufirma raha. Lisaks sellele ostetakse sisse erikontroll, kel puudub suure tõenäosusega teadmine lennundusäri loogikast ja eripärast. Lennufirma viimastest finantsaruannetest nähtub, et kahjum on tekkinud kõigest mõne kuu jooksul ja suures osas ilmselt väliste mõjude tõttu. Minule teadaolevalt said kahjumi põhjustanud probleemid juba juuli alguseks lahendatud.

Lennundusäri on keeruline ja riskantne. Veelgi keerulisem ja riskantsem on seda äri ajada ääremaal ja müüa pileteid 1,3 miljoni elanikkonnaga riigis, kus pooltel on lähem sõita Riia lennujaama kui Tallinna. Olukorda ei tee lihtsamaks välismaiste firmade kõva konkurents pealinna õhuväravas. Ei ole just kõige paremad eeldused edukaks äriks.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles