JEVHEN TSÕBULENKO Kas sõda Ukrainas on Putini või vene rahva kätetöö? (19)

Jevhen Tsõbulenko
, õigusteaduse professor
Copy
Päästjad evakueerivad inimesi Venemaa raketirünnaku tagajärjel kahjustatud majast. Pilt on tehtud Pokrovskis, Donetski oblastis 7. augustil 2023.
Päästjad evakueerivad inimesi Venemaa raketirünnaku tagajärjel kahjustatud majast. Pilt on tehtud Pokrovskis, Donetski oblastis 7. augustil 2023. Foto: Ukrainian Emergency Service via AP Photo

Kui Vene-Ukraina sõja kümnendal aastal, pärast poolteist aastat kestnud täiemahulist sissetungi, jätkab keegi väitmist, et see on Putini sõda ja vene rahval pole sellega justkui midagi tegemist, kerkib üksnes veel teravamalt üles küsimus, kas inimlikul infantilismil on piiri. Seda enam, et niisugust teesi propageerib aktiivselt Venemaa «liberaalne» pseudoopositsioon ja see on meie läänepartnerite seas endiselt üsna populaarne, kirjutab jurist ja publitsist Jevhen Tsõbulenko.

Proovime analüüsida. Ütlen kohe, et vene rahvas tähendab Venemaal elavate inimeste poliitilist kogukonda, mitte etnilist päritolu. Ma ei hakka praegu isegi viitama arvukatele arvamusküsitlustele, mis näitavad üheselt, et valdav osa venemaalasi toetab sõda. Sest kohe kiirustavad ligi heasoovijad, kes hakkavad rääkima, et arvamusküsitlusi Venemaal ei saa usaldada, ignoreerides täielikult tõsiasja, et arvamusküsitlusi viiakse venelaste seas läbi ka väljaspool agressorriiki.

Vaatame fakte: hetkel on Ukraina peaprokuratuuris ametlikult registreeritud 98 063 (!) sõjakuritegu (jah, see on peaaegu sada tuhat ja see arv kasvab iga päevaga, praegust arvu saab kontrollida ametkonna ametlikul veebisaidil, kuhu on üles pandud uuenev tabel kuritegude arvuga, saadaval ka inglise keeles) ja siin on ainult need, mida õnnestus vormistada peamiselt vabastatud territooriumidel. Mis toimub okupeeritud aladel, seda saab ainult oletada, kuid arvu võib julgelt korrutada kahe või kolmega.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles