:format(webp)/nginx/o/2023/08/07/15507005t1h570c.jpg)
Ülemaailmne kliimasoojenemine annab põhjust arutleda teemal, millised toiduained võivad tulevikus olla meile raskemini kättesaadavad ja kulukamad, kirjutab Eesti Maaülikooli maamajandusökonoomika professor Rando Värnik.
Ülemaailmne kliimasoojenemine annab põhjust arutleda teemal, millised toiduained võivad tulevikus olla meile raskemini kättesaadavad ja kulukamad, kirjutab Eesti Maaülikooli maamajandusökonoomika professor Rando Värnik.
Vaatame esmalt suurt pilti. Inimeste arv maakeral suureneb, eelmise aasta novembrikuus ületas see juba kaheksa miljardi piiri. Järelikult on vaja toota üha rohkem toitu. Kliima soojenemine ja äärmuslikud ilmastikuolud on aga pannud toidutootmise surve alla – probleemiks on sagedased kuumalained, põud ning ulatuslikud metsa- ja maastikupõlengud. Mitte ainult kaugel Aafrikas, vaid ka siinsamas Euroopas. Teisalt võivad põllumajandussaake kahjustada üleujutused.