EERO MEDIJAINEN Miks üldse sõjad tänapäeval puhkevad? (13)

Eero Medijainen
, Tartu Ülikooli uusima aja professor
Copy
Eero Medijainen.
Eero Medijainen. Foto: Icds

Tartu Ülikooli uusima aja professor Eero Medijainen kirjutab sellest, miks tänapäeval üldse sõjad puhkevad ja mis on nende põhjus. 

Koolidesse saadeti mõned aastad tagasi õpik, mis pidi toetama riigikaitsekursust. Selles kinnitati kategooriliselt, et kõik sõjad on alanud ressursside pärast. Riigikaitse on tänaseks muutunud kohustuslikuks. Kindlasti võetakse kasutusele ka usutavamad õpikud. Samas on maailmas tõesti üha enam kohti, kus konfliktid puhkevad põllu- või karjamaa pärast. Veel tõenäolisemalt pigem mageda vee, toidu, liitiumi, uraani, nafta ja muu taolise nappuse tõttu. Ajaloo tundjad teavad, et lahinguid ja sõdu on peetud väga erinevatel põhjustel, isegi Trooja sõda õnnestuks kirjutada konfliktiks ilusate naiste nappuse pärast.

Kokkupõrgete algeid leiame paraku nii inimese, riigi kui rahvusvaheliste suhete tasandilt. Ikka ja jälle on ligimest, sugulast, poliitikut või naabrit vihatud, sest ta on lihtsalt nii imelik ning ärritav. Miks ta on selline, kes minus viha esile kutsub? Ainuüksi seepärast on ta ise süüdi, et ei allu korrale, minu (meie) või «rahva tahtele»? Miks ta on niisugune poiss (tüdruk), liberalist, globalist, punane, juut jne? Korra ja üldise rahu nimel tuleb nende peale kaevata, vähemalt ümber veenda või koguni enda hulgast – ühiskonnast või isegi elust – kõrvaldada.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles