Toomas Alatalu Kahtlased antennid ja Moldova naised (5)

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Värskelt ametisse valitud Moldova autonoomse piirkonna Gagauusia juht Evghenia Gutul suudleb ametissevannutamise tseremoonial Gagauusia lippu. Pilt on tehtud 19. juulil 2023.
Värskelt ametisse valitud Moldova autonoomse piirkonna Gagauusia juht Evghenia Gutul suudleb ametissevannutamise tseremoonial Gagauusia lippu. Pilt on tehtud 19. juulil 2023. Foto: Dumitru Doru/Epa

Praegu Ukrainas ja Moldovas toimuv on üsna üheselt taandatav toore ja pehme jõu (hard and soft power) kasutamisele, kirjutab politoloog Toomas Alatalu.

Olen aastaid kirjutanud sellest, kuidas Kreml on oma Ukraina-vastast agressiooni edendanud paralleelselt toimetamistega Moldovas, kuhu Putin veel 2002. aastal jättis kohale Jeltsini poolt ära tuua lubatud väeosa, mis kärmelt kuulutati Venemaa eesliiniks (peredovoi rubež) Euroopas.

Tegu on reaalse ohuga, mida reeglina ei mainita Kremli lõpututes süüdistuslugudes NATO liikumisest itta, ent mida kasvõi Odessa pommitamise puhul ikka ja jälle jultunult meenutatakse – aga mõned Vene saapad on vaat et Süda-Euroopas!

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles