Jüri Saar Vene pätid ja prostituudid on need kõige seksikamad (3)

Jüri Saar
, kriminoloog, Tartu Ülikooli emeriitprofessor
Copy
Wagner Grupi asutaja Jevgeni Prigožin ja Vladimir Putin.
Wagner Grupi asutaja Jevgeni Prigožin ja Vladimir Putin. Foto: Misha Japaridze

Wagner oli puhas propagandatoode, mis klappis kokku Venemaal levinud mentaalse suundumusega, kirjutab Tartu Ülikooli emeriitprofessor ja Sisekaitseakadeemia teadur Jüri Saar.

Ühes läänes vändatud dokfilmis näidati maailma kaarti, kus olid peal Wagneri tegutsemise kohad. Wagner näis olevat nagu Figaro, mis suutis ära katta pool Aafrikat, sest tõrjus sealt edukalt välja kõik teistest riikidest pärit palgasõdurid. Wagner tegutses edukalt Süürias ja päästis sealse režiimi viimasel hetkel kokkuvarisemisest. Loomulikult kaasati selle sõjafirma üksused varjatult juba 2014. aastal Krimmis ja Donbassis toimunud aktsioonidesse, sest tegemist oli n-ö efektiivse probleemide lahendajaga. Putin aga muudkui valetas, et aktsioonides osalevad üksnes kohalikud rahvatasujad (opolotsentsõ), kellega Moskval seos puuduvat. 

2022. alanud sõjas sai Wagneri tegevus võrreldes varasemaga tunduvalt avalikumaks, millega kerkis aga üles üha raskemini vastatavaid küsimusi. Eriti küsitav oli karistust kandvate vangide kaasamine selle firma tegevusse, mis kujutab endast üksuse võitlusvõimele antud hoopi ja riigiõiguslikku absurdi. Isik, kes on Venemaa kohtu poolt süüdi mõistetud kuritegude eest, vabastatakse vanglast kellegi sõna vastu, kellel puudub igasugune riiklik staatus, ja saadetakse relvastatult sõdima rindele. Tema karistatus kustutatakse, tal lubatakse ukrainlaste vastu panna toime ükskõik milliseid kuritegusid, ja pärast teatava perioodi vastupidamist on ta vaba mees. Juhul, kui ta otsustab sõdimisest loobuda, ootab teda ilma igasuguse kohtuta hukkamine.    

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles