Teet Korsten Madala enesehinnangu plussid ja miinused (4)

Teet Korsten
, ajakirjanik
Copy
Kuidas on võimalik, et taasiseseisvunud Eesti riigis taluti nõukogude okupatsioonimonumente kuni eelmise aastani, mil Putin ise tegi meile puust ja punaselt selgeks, mida tähendavad Vene ja nõukogude «vabastajad». Pildil Narva tank-monumendi eemaldamine 2022. aasta augustis.
Kuidas on võimalik, et taasiseseisvunud Eesti riigis taluti nõukogude okupatsioonimonumente kuni eelmise aastani, mil Putin ise tegi meile puust ja punaselt selgeks, mida tähendavad Vene ja nõukogude «vabastajad». Pildil Narva tank-monumendi eemaldamine 2022. aasta augustis. Foto: Eero Vabamägi/Postimees

Mõne aasta eest tehtud USA sõltumatu mõttekoja PEW uuringu tulemusena on Eestis Hispaania järel kõige vähem inimesi, kes leiavad, et nende kultuur on ülejäänute omast parem – protsent on vastavalt 23 ja 20, kirjutab ajakirjanik Teet Korsten.

Kultuurišovinistlikuks ei muuda kaardi järgi eri maade inimesi Euroopas nende paiknemine ida-lääne teljel ega ka majanduslik edukus, sest võrdne protsent (50) on Euroopa kõige rikkamal – Šveits – ja vaesemal riigil – Moldova – ning kahe kõrvuti asetseva lääneriigi – Portugal ja Hispaania – vahe kultuurišovinismi küsimuses on enam kui kahekordne: 47 versus 20.

Kultuurišovinism on uuringu järgi võrdselt tugev mitmes Balkani riigis: Bosnias (68), Serbias (65), Bulgaarias (69), Rumeenias (66) – ja Venemaal (69). Naabritel Gruusias ja Armeenias on see protsent 80 ja 90 vahel, kuid keegi ei suuda lüüa Kreekat, kus kümnest inimesest üheksa leiab, et nende kultuur on teiste omast parem.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles