JAANUS KRIISK Maailma parim sportlane ei ole kohe valmis maailma parimat treenima (3)

Jaanus Kriisk
, ettevõtja ja treener (Isamaa)
Copy
Jaanus Kriisk
Jaanus Kriisk Foto: Sille Annuk

Kas maailma absoluutses tipus treenerina töötamine on võimalik kohe, kui oled ise olnud sportlasena eelnevalt tipus, ilma erialase hariduse ja eelneva treeneritöö kogemuseta? Vastus on, et suure tõenäosusega kukud sa läbi ja teiselt poolt on see ka suhteliselt vastutustundetu tegevus, kirjutab ettevõtja ja treener Jaanus Kriisk (Isamaa).

Legendaarne kümnevõistluse treener Fred Kudu on vestluses öelnud, et treeneri talent on tunduvalt unikaalsem sportlase talendist. Tipptreenereid, nagu ka näiteks tippdirigente või tippsüdamekirurge, on ikka väga vähe.

Hetkel meie vehklemises lahvatanud vastuolu, kui särav talent ja ideaalne vehklemistüüp järsku enam ei vehkle, on klassikaline, spordis tuhandeid kordi juhtuv ja ka tulevikus kindlasti toimuv nähtus. Alles mõned aastad tagasi oli etenduse esimene vaatus, kui toimus treenerivahetus ja kohe otsa ka teine, kui sportlase olümpiavõiduga kaasnenud treeneri võidupreemia läks sellele, kes oli töötanud sportlasega natuke üle aasta, ning see, kes viis ta tippu ja töötas kuusteist aastat, ei saanud meie spordijuhtidelt isegi sooja käepigistust, rahast rääkimata. Sõimata sai see-eest kõvasti. Kuigi treenerite maailmas on teada-tuntud fakt, et eelmise tugeva treeneri metoodika mõju kestab kuni kaks aastat, treenerivahetusega toimub lühiajaline emotsionaalne tõus, kuid sellele võib järgneda sügav ja pikk langusperiood.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles