ERKKI KOORT Kas Ukraina sõjas algas uus faas? (7)

Erkki Koort
, julgeolekuekspert
Copy
Ukraina sõdur valmistub Zaporižžja oblastis kasutama raketiheitjat Vene positsioonide vastu.
Ukraina sõdur valmistub Zaporižžja oblastis kasutama raketiheitjat Vene positsioonide vastu. Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Mitmesugustest infokanalite teadetest ja intervjuudest võib järeldada, et alanud on uus faas ukrainlaste vasturünnakus. Millised on väljavaated ning millised järgnevad arengud, kirjutab Postimehe ja Sisekaitseakadeemia julgeolekuekspert Erkki Koort.

Ukraina kiire vasturünnaku lootus koos läänest saadud kõrgtehnoloogilise tehnikaga kruvis ootused edule ülikõrgeks juba kevadel. Kui maapind veel jalaväelastki ei kandnud, eeldati efektiivset rünnakut Venemaa okupatsiooni seljatamiseks. Kahhovka tammi purustamine kindlasti häiris rünnaku algust, kuid ei takistanud liigselt.

Aeglase edenemise taga on erinev suhtumine sõduritesse. Ukraina ei saada sõdureid tohututele miiniväljadele ega tuimalt lainetena rajatud kaitseliinide vastu. See võtab tempot maha, sest Venemaal on olnud aega maasse kaevuda. Nad tegid seda lootuses, et kordub 2014. aasta olukord, kus ka Kiiev peab maasse kaevuma. See oli valearvestus, sest esiteks Kiiev ei taha sellel joonel maasse kaevuda ja teiseks on ukrainlastel tunduvalt parem tehniline valmisolek Venemaa kaitserajatiste lõhkumiseks.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles