AIMAR VENTSEL Prigožin on oma toetajate silmis kui Robin Hood

Aimar Ventsel
, etnoloog
Copy
Wagneri juht Jevgeni Prigožin (esiplaanil) koos oma alluvatega.
Wagneri juht Jevgeni Prigožin (esiplaanil) koos oma alluvatega. Foto: PRESS SERVICE OF "CONCORD"

Jevgeni Prigožin oli nagu Robin Hood, kes oma meestega kerkis avalikkuse huvi orbiiti kui vastujõud stagneeruvale Moskva eliidile, kelle reputatsioon on niigi madal, kirjutab etnoloog ja kolumnist Aimar Ventsel.

Mul on üks hea tuttav Lõuna-Siberis. Elab tööstusasulas, mille elanikkond on peamiselt venelased. Tüüpilise töööstusasulana on sealt viimasel ajal väga suur osa mehi Ukraina-Venemaa sõjast läbi käinud. Mingi osa neist meestest tulid tagasi tinakirstus, mingi osa omal jalal. Kõigepealt läksid vabatahtlikena sõtta kohalikud Tšetšeenia ja Afganistani veteranid, siis teise lainega mobiliseeritud. Kui ma õigesti aru sain, jälgis enamik kohalikke elanike, eriti aga mehi, juuni lõpus Prigožini mässukatset, nagu jalgpalli meistrivõistluste ajal jälgitakse oma meeskonna edu. Ja nagu jalgpallivõistlustega ikka, peab ka kellegi poolt olema, ning terve küla meestevägi hoidis pöialt wagnerlastele. Eriti kirglikult toetasid wagnerlasi need mehed, kes olid Ukrainas juba sõdimas käinud.

Politoloog ja analüütik Mark Galeotti mainib arvamusuuringut, mille järgi tõusis Prigožini reputatsioon kõvasti just Venemaa mitte-vene regioonides, kulmineerudes Dagestanis, kus üle 90 protsendi küsitletutest kiitsid Prigožini ja wagnerlaste mässu heaks. Samas mainib Galeotti, et antud uuring on suhteliselt kahtlane. Selle eest Levada aga fikseeris Prigožini populaarsuse langust kaks korda. Kontrollisin järgi, ongi nii. Kui enne juuni mässukatset kiitsid wagnerlaste pealiku tegemisi heaks 60 protsenti venemaalastest, siis pärast kukkus see number 30-le. Heakskiidu languse nii järsku muutumist põhjendatakse üleriikliku šokiga, sest taolist «marssi Moskvale» keegi ei oodanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles