JÜRI RATAS Aadu Must ei olnud vaid poliitik, vaid ka rahvusvaheline teadlane

Jüri Ratas
, Keskerakonna esimees
Copy
Jüri Ratas
Jüri Ratas Foto: Pilt videost

Tema tulevikuvaated olid alati põimitud läbi huvitavate ajalooliste aspektide, meenutab täna lahkunud Aadu Musta erakonnakaaslane Jüri Rats (KE).

Aadu Musta panust Keskerakonna tegemistes on võimatu alahinnata. Aadu liitus Keskerakonnaga 1996. aastal ja minu esimesed mälestused temast pärinevad 2000ndate aastate algusest. Ta oli erakonna juhatuse aktiivne liige ning pikaajaline Tartu piirkonna juht ja linnavolikogu esimees.

Eelmises Riigikogu koosseisus kuulus Aadu kultuurikomisjoni, mida ta ka enamuse ajast juhtis. Ta pidas väga oluliseks haridusega seotud küsimusi ning tema eestvedamisel menetles parlament riiklikult tähtsate kultuuriobjektide nimetamist. Aadule oli väga südamelähedane töö Balti Assamblees ning Balti ühtsuse hoidmine ja tugevdamine.

Lisaks poliitikale oli väga oluline Aadu töö teadlasena arhiivinduses nii Eestis kui ka rahvusvaheliselt. Tema tegevused tegid Aadust suure poliitiku ja inimese, kes ajaloolasena oskas väga hästi tuua paralleele homse päevaga ja ühiskonnaprotsesse pikemas perspektiivis vaadata. Aadu silmaring oli väga lai, ta oli väga kõrgelt haritud ja erudeeritud inimene.

Ta ei pidanud uute ajalookildude hankimiseks paljuks lennata Skandinaaviasse ja teistesse Euroopa riikidesse. Tema muljeid erinevate arhiivide külastusest üle Euroopa oli huvitav kuulata.

Tema tulevikuvaated olid alati põimitud läbi huvitavate ajalooliste aspektide ja paralleelidega. Jääme alati mäletama Aadu hindamatut panust teadusmaailmas, samuti tema kogemusi poliitikuna riigi tasandil ja Tartu linnavolikogu pikaajalise esimehena.

Rääkisime Aaduga viimati paar nädalat tagasi. Küsisin tema tervise kohta ja arutlesime ühiskonnas toimuva üle. Minu sõbra ja ametikaaslase Kadri isana ning minu isa Reinu pinginaabrina Riigikogus muutis see minu suhted Aaduga veelgi lähedasemaks.

Avaldan siirast kaastunnet kõigile tema pereliikmetele, lähedastele, sõpradele ning erakonnakaaslastele. Puhka rahus, hea Aadu!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles