MEELIS OIDSALU Lääne reaktsioon Zelenskõi Twitteri säutsule oli Ukraina rahvale alandav (8)

Meelis Oidsalu
, Fookuse «Võimu ja julgeoleku» toimetaja
Copy
Foto: Kermo Benrot

Avalik tänulikkuse nõudmine lääne riigipeade poolt on üsna toores vastusurve, märksa räigem, kui oli president Zelenskõi säuts Vilniuses, leiab Meelis Oidsalu.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi üritas 11. juulil teel Vilniusesse ühe säutsuga mõjutada olukorda, mis ei saanud enam niikuinii eriti palju hullemaks minna. Vähemalt nii ta arvas, kuni lääne esindajad (sh enesevalitsuse kaotanud Briti kaitseminister Ben Wallace) hakkasid Ukrainalt relvaabi eest avalikult suuremat tänulikkust nõudma. Säärane avalik tänulikkuse nõudmine on diplomaatide keeles üsna toores vastusurve, märksa räigem ja märksa vähem õigustatud, kui oli Zelenskõi säuts.

Diplomaatia kulisside taga ollakse teinekord väga toored. Kui ameeriklastele ei meeldinud kunagine Eesti toetav seisukoht Rahvusvahelise Kriminaalkohtu asutamise asjas, siis ähvardati Eesti sõjalisest abist ilma jätta. Survestamist tuleb ikka ette, aga seda ei tehta nii, nagu tehti Vilniuses – võib ehk öelda, et Zelenskõile ja ukrainlastele isegi alandavalt.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles