Kaarel Võhandu Ornitoloogiaühingu ettepanekutes ei ole vaja näha tonti

Kaarel Võhandu
, Eesti Ornitoloogiaühingu juhataja
Copy
Eesti Ornitoloogiaühing on põhjaliku linnustiku andmete koondamise ja analüüsi tulemusena tuvastanud avamerel peatuvate lindude jaoks kõige olulisemad alad ning selle põhjal on tehtud ka kaitse alla võtmise ettepanekud. Foto on illustreeriv.
Eesti Ornitoloogiaühing on põhjaliku linnustiku andmete koondamise ja analüüsi tulemusena tuvastanud avamerel peatuvate lindude jaoks kõige olulisemad alad ning selle põhjal on tehtud ka kaitse alla võtmise ettepanekud. Foto on illustreeriv. Foto: imago stock&people/imago/blickwinkel/Scanpix

Üleeile ilmunud Postimehe artikkel «Linnukaitsjad ähvardavad meretuuleparkide ehituse seisata» viitab justkui sooviks Eesti Ornitoloogiaühing seisata meretuuleparkide ehitamist. Sama päeva juhtkirjas vastandatakse looduskaitset ja rohepööret. Siiski on mõlemal, meretuuleparkide ehitamisel (rohepööre) ja looduskaitsel sama eesmärk – säilitada inimese jaoks elamiskõlblik keskkond, kirjutab Eesti Ornitoloogiaühingu juhataja Kaarel Võhandu.

Taastuvenergeetikale üleminek aitab pidurdada kasvuhoonegaaside heidet ja inimtekkelist kliimamuutust ning tõhusaim on seda teha koos looduskaitsega, mille tagada on ökosüsteemide toimimine. Kuna eesmärk on üks, oleme edukamad, kui läheme taastuvenergiale üle väikseima kahjuga toimivatele ökosüsteemidele. Selleks aga tuleks riigil esmalt detailideni kokku leppida, kui palju on Eestil taastuvenergiale üleminekuks tuule- ja päikeseparke vaja.

Paraku käib taastuvenergeetika sektoris kullapalavik, kus riik loodab tagada rohepöörde käigus jätkuva majanduskasvu ning arendajad ihkavada rikkaks saada. Paralleelselt käivad nii riiklike eelisarendusalade uuringud, kohalike omavalitsuste eri- ja üldplaneeringud tuuleenergeetika alade määratlemiseks kui ka arendajate väljavalitud alade ettevalmistus- ja ehitustööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles