Toomas Haug Rahvusest tuleks rääkida häbenemata ja täiel rinnal (18)

Toomas Haug
, kirjandusteadlane, ajakirja Looming peatoimetaja asetäitja
Copy
02.07.2023. Tallinn. XIII Noorte laulupidu. President Alar Karis.
02.07.2023. Tallinn. XIII Noorte laulupidu. President Alar Karis. Foto: Eero Vabamägi

Tiivustatuna Eesti ja Läti äsjastest laulupidudest analüüsis Loomingu peatoimetaja asetäitja Toomas Haug sõna «rahvus» esinemist Vabariigi Presidendi kõnedes. Järeldused ilmestavad üsna hästi meie aega ja olusid.

Kui president räägib, siis räägib riik. Alar Karis on president, kes täidab tegusalt oma esinduskohustusi, peab sealhulgas kõnesid riiklikel, kultuurilistel ja muudel tähtpäevadel ja ühiskonnale olulistel sündmustel. 2023. aasta esimesel poolel on president siinse kirjatüki kirjutamise ajaks pidanud 39 kõnet mitmekesistel teemadel, nii et nende analüüs võiks anda alust tähelepanekuteks vastavalt sellele, mida parajasti uuritakse. Mina – võib-olla tiivustatuna Eesti ja Läti laulupidude suvest – uurisin sõna «rahvus» esinemist riigipea kõnedes. Kirjutis registreerib presidendi ütlusi, nende kommenteerimine ja konteksti asetamine on mõistagi siinkirjutaja, mitte presidendi tõlgendus.

Tulemus iseenesest on üsnagi üheülbaline. Sõna «rahvus» esineb kõnedes päris palju ja peaaegu kõik esinemisjuhud on liitsõnas «rahvusvaheline». Tõsi, seda enam võiksid huvi pakkuda need vähesed korrad, kui too Carl Robert Jakobsoni loodud sõna esineb iseseisva mõistena.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles