Tarmo Soomere Meie planeet on sisenenud uude ajastusse, mil biosfääri mõjutab kõige enam inimtegevus (80)

Tarmo Soomere
, Eesti Teaduste Akadeemia president
Copy
Politseinik jahutab end põlengupiirkonnas. Kreeka, 17. juuli 2023. Foto on illustreeriv.
Politseinik jahutab end põlengupiirkonnas. Kreeka, 17. juuli 2023. Foto on illustreeriv. Foto: Spyros Bakalis / AFP / Scanpix

Maailmas on läinud kuumaks. Mitte ainult NATO tippkohtumisel. Arvud on halastamatud: järjest on purunenud päevade, nädalate ja kuude temperatuuride rekordid. Väike lohutus on, et järved ja mered ei ole veel keema läinud. Ei lähegi. Kuivavad enne ära. Nii nagu on juhtumas Lõuna-Euroopaga, kirjutab Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere.

Võime vaielda selle üle, kes on süüdi või kui suur osakaal on muutustes inimtegevusel. Või tõestada, et meie pingutused siin väikeses Eestis ei suuda midagi muuta. Muidugi on tore olla nii sõltumatu, et meist ei sõltu midagi. Sellist Eestit me kindlasti ei tahtnud. Ja kui saime, siis sellest maailma asjad paremaks kindlasti ei muutu.

Matemaatika ja arvud selle lahutamatu osana on keel, milles on kirjutatud universum, teadis juba Galilei Galileo. Teadlased ei saa arvudest üle ega ümber, sest need on tõepoolest halastamatud. Neid arvusid, mis peegeldavad Maa kliima muutumist, kogunes hiljuti Euroopa kliimakonverentsil Varssavis vaagima hulk teadlasi 45 riigist.

Kommentaarid (80)
Copy
Tagasi üles