Martin Ehala Põlissoomlastest ketserid nihutavad lubatavuse piire (41)

Martin Ehala
, arvamustoimetuse juht
Copy
Põlissoomaste juht ja Soome rahandusminister Riitta Purra ei kavatse vabandada, et võrdles burkades mosleminaisi 2019. aastal mustade kottidega, öeldes, et see on otsekohene kritika naisi allasuruvate islamiväärtuste vastu.
Põlissoomaste juht ja Soome rahandusminister Riitta Purra ei kavatse vabandada, et võrdles burkades mosleminaisi 2019. aastal mustade kottidega, öeldes, et see on otsekohene kritika naisi allasuruvate islamiväärtuste vastu. Foto: Mauri Ratilainen

Viimastel nädalatel on Soome poliitaktivistid põhjalikut kaevanud Põlissoomlaste ministrite ajaloos, et leida midagi, millega neid valitsusest välja kangutada. Varasemalt on selline tegevus olnud tõhus, kuid ühiskondlik sentiment on hakanud muutuma, kirjutab arvamustoimetuse juht Martin Ehala.

Loomulikult on aktivistid üht-teist ka leidnud, ja majandusminister Vilhelm Junnila astuski tagasi, sest oli 2019. aastal esinenud ühe äärmusparempoolse organisatsiooni meeleavaldusel ja kandis usaldushääletusel muuhulgas pesukarusid kujutavat lipsu. Usaldushääletuse ta siiski läbis, aga siis hakati süüdistama, et ajalooliselt on pesukarusid USAs seostatud rassismiga ja Hermann Göring olevat omal ajal seda liiki Euroopas levitanud. Junnila astus tagasi siis, kui president Sauli Niinistö erakorraliselt sõna võttis ja manitses valitsust mitte rikkuma soome rahvusvahelist mainet.

Vilhelm Junnila rassistlikuks tembeldatud lipsuga usaldushääletusel Eduskunnas.
Vilhelm Junnila rassistlikuks tembeldatud lipsuga usaldushääletusel Eduskunnas. Foto: EEVA-MARIA BROTHERUS
Kommentaarid (41)
Copy
Tagasi üles