Marek Strandberg Rohelise mõtte karikatuur – SÜKU Tartus (19)

Marek Strandberg
, teadus- ja tehnikatoimetuse juhataja
Copy
Tartu kaubamaja katus on vaieldamatult «roheline» . Gigantne tammelehepiirjoon viitab lennukilt ja kosmosest vaatajatele selle peale, et tegemist on igati roheliselt mõtleva linnarahvaga. Kas pargi asemele tehtavat kultuurikeskust ootab samasugune tulevik?
Tartu kaubamaja katus on vaieldamatult «roheline» . Gigantne tammelehepiirjoon viitab lennukilt ja kosmosest vaatajatele selle peale, et tegemist on igati roheliselt mõtleva linnarahvaga. Kas pargi asemele tehtavat kultuurikeskust ootab samasugune tulevik? Foto: maa-ameti kaardirakendus

Tartu südalinna kultuurikeskus on kui minevikust välja astunud moodustis: nüüdisajal ei peeta linnades parkide ja haljasalade vahetamist majade vastu ei kultuurseks ega arukaks ning see on linnaökoloogiliselt arusaamatu samm. Küll oleks võinud mõne karjuvalt koleda maja sealtsamast lähedalt ära osta ja kaunima sünniks selle ka lammutada, kirjutab teadus- ja tehnikatoimetuse juhataja Marek Strandberg.

​Tartu südalinna kavandatud maja-mõtte arvustamise eest on mind ilmselt nii mõnigi tuttav arhitekt juba elusalt nülginud. Mõtteis vähemalt. Plaan on sellisel kujul hull ja läbimõtlemata ning tulevikku silmas pidades ka üsna kahjulik.

Kohe selgitan. Nimelt ei tule kliimasoojenemise käes vaakuvas maailmas üheski teadmistest pakatavas ühiskonnas pähe, et teeks välja kujunenud pargi asemele maja. Kuumust õhkavaid soojasaari on niigi palju. Väga palju.

Kommentaarid (19)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles