RAINER SAKS Vene infooperatsioon: Wagneri üksused Valgevenes võivad hõivata Suwalki koridori (9)

Rainer Saks
, julgeolekuekspert
Copy
Venemaa endine president Medvedev käis Venemaal Totsi sõdurite väljaõpet vaatamas
Venemaa endine president Medvedev käis Venemaal Totsi sõdurite väljaõpet vaatamas Foto: Ekaterina Shtukina / Scanpix Baltics

Venemaa president ja kaitseminister jätkasid Prigožini mässu järgset võimu konsolideerimise ja kaitseväe käsuliinide üle kontrolli taastamise protsessi, kirjutab julgeolekuekspert Rainer Saks. 

Eile vabastati ametist alaliselt Tuula linnas paikneva 106. õhudessantdiviisi ülem. Et nimetatud üksuse osad võitlevad Bahmuti piirkonnas, peab Venemaa juhtkonna otsus olema väga tugevasti motiveeritud. Vene vägede võitlusvõimet sellised otsused ei paranda. Kaotuste jätkumisel rahuolematus vägedes kindlasti kasvab ning Vene ajalooliste tavade kohaselt süüdistatakse selles alati kõrgemaid sõjaväejuhte.

Eile liikus esimene Wagneri üksuse kolonn Valgevene territooriumile. Tegemist on siiski alles esimese ja mitte väga suure üksusega. Venemaa alustas kohe uuesti infooperatsiooniga, et Wagneri üksused Valgevenes võivad mõne tunniga hõivata Suwalki koridori (Poolat ja Leedut ühendav ca 60 km laiune maismaakoridor). Kindlasti järgenvad ka mõjutusoperatsioonid võimaliku uue Kiievi-suunalise pealetungi teemal. Ma jään arvamuse juurde, et valdav osa endiseid Wagneri sõdureid ei hakka pikemaajaliselt paiknema Valgevenes.

Rinnetel ei olnud kõige aktiivsema sõjategevuse päev. Vene armee lasi lendu kaks Iraani drooni, kaks tiibraketti, lisaks tulistati S-300/S-400 süsteemist paar raketti Harkivi kesklinna. Harkivi tulistamine üle pikema aja oli justkui vastus eile Ukraina meedias levinud teatele, et Ukraina väed hävitasid S-400 süsteemi, millest rünnati mõni nädal tagasi Kramatorski kesklinna, kus toona hukkus palju elanikke.

  • Svatove ja Sjevjerodonetski suunal üritab Vene armee pealetungidega jätkata, kuid nende intensiivsus on langenud ja edeneda ei ole suudetud.
  • Bahmuti juures on Ukraina väed suutnud laiendada oma kontrollitavat ala linnast lõuna pool. Nüüd üritavad Vene väed seal aktiivsemalt vasturünnakuid korraldada. Linnast põhja pool on Ukraina vägede edenemine seisma saadud. Kaugemal kagus on Ukraina väed suutnud lähenda Soledari linnale põhjasuunalt. Kui siin pealetungi jätkatakse, muutub see kohe Vene väejuhatuse jaoks kõige tõsisemaks probleemiks kogu piirkonnas.
  • Donetski linna ümbruses käivad edasi Vene rünnakukatsed, mis on kõik tagasi tõrjutud.
  • Lõunarindel on Ukraina surve toonud marginaalseid edenemisi. Sillapea Dnepri vasakul kaldal püsib ja Vene armee rünnakud ei ole peale kaotuste mitte midagi saavutanud. Täna öösel toimus droonirünnak Sevastopoli piirkonnas Krimmis. Venemaa kohalikud võimud teatasid kõikide droonide allatulistamisest, muud infot toimunu kohta ei ole.

Venemaa kaotused viimastel päevadel on olnud 500 kuni 600 langenud sõdurit päevas. Kuna Ukraina väejuhatus on esitlenud mõnes rindelõigus ka Vene poole haavatute arvu, võib eeldada, et Venemaa kaotab tervikuna päevas vähemalt 1300 kuni 1400 sõdurit haavatuna. Lisaks haigestunud, vigastatud ja muud kaotused. On palju näiteid, kus kergemalt haavatud sõdureid sunnitakse rindele naasma.

Soomustehnikat kasutab Venemaa, võrreldes selle aasta alguse perioodiga, tunduvalt vähem, nii on ka kaotused selles osas väiksemad. Ukraina erilise tähelepanu all on Vene suurtükisüsteemide hävitamine ja need arvud püsivad kõrged – pidevalt üle 15 ühiku päevas. Enamik suurtükisüsteemide kaotusi pärineb lõunarindelt. Võib öelda, et Vene armee pidevate vasturünnakute taktika ja eesmärk võtta tagasi initsiatiiv rinnetel ei ole kuigi kestlik ja eeldab vähemasti 50 000 uue väga hästi treenitud sõduri mobiliseerimist kuus.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles