Jüri Kotšinev NATO või mitte, ukrainlased maksavad vabaduse hinda võiduka lõpuni (3)

Jüri Kotšinev
, sõjaajaloolane
Copy
Protestiks maha märgitud Ukraina lipud ja ohvrite nimesid kandvad ristid. 9. mai 2023, 78. aastapäev, mis tähistab võitu natsismi üle ja teise maailmasõja lõppu Euroopas. Foto on illustratiivne.
Protestiks maha märgitud Ukraina lipud ja ohvrite nimesid kandvad ristid. 9. mai 2023, 78. aastapäev, mis tähistab võitu natsismi üle ja teise maailmasõja lõppu Euroopas. Foto on illustratiivne. Foto: WOJTEK RADWANSKI/AFP/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi esines Vilniuse summiti järgsel pressikonverentsil ja teatas muu hulgas, et tal on ainult üks siht ja soov – võit. «Muid soove ega ambitsioone mul ei ole,» rääkis Zelenskõi. «Koos võiduga saab Ukrainale NATO liikmeks ja juba praegu on kõigile selge, et samamoodi saab Ukraina ka Euroopa Liidu liikmeks.» Ukraina president arvas, et on absoluutselt õiglane, et Ukrainast saab Euroopa Liidu liige, kirjutab sõjaajaloolane Jüri Kotšinev.

President ütles ka seda, et Ukraina ei vaheta kunagi mitte mingi staatuse vastu kasvõi väikest territooriumi oma aladest. «Me ei anna «külmutatud» konflikti kehtestamise vastutasuks ära mitte ühtegi küla omal maal, kus elab kasvõi üks vana mees. Seda ei juhtu kunagi! Minu seisukoht on teada kõigile minu partneritele.»

Vilniuses kooskõlastasid NATO liikmesriigid Ukrainale antava abipaketi, mis koosneb kolmest elemendist. Pakett on suunatud Ukraina NATO-le lähemale toomisele. See kätkeb endas aastateks arvestatud programmi Ukraina relvajõudude üleminekuks nõukogude standarditelt NATO standarditele ning abi Ukraina julgeoleku ja kaitsevõime taastamiseks. Samuti käsitleb see Ukraina varustamist sõdimiseks vajaliku kütuse, demineerimisvahendite ja meditsiinilise tehnikaga.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles