Mihkel Kunnus Milan Kundera: talumatu kergus on lahkunud (1)

Mihkel Kunnus
, Fookuse «Inimese ja looduse» toimetaja
Copy
Milan Kundera Prahas. 6. mai 1963.
Milan Kundera Prahas. 6. mai 1963. Foto: CTK/Frantisek Nesvadba/via REUTERS/Scanpix

11. juulil suri üks 20. sajandi teise poole suuremaid ja loetumaid romaanikirjanikke Milan Kundera. Kirjanikku meenutab kirjanduskriitik Mihkel Kunnus.

Ei saa öelda, et see oleks ootamatu, sest sünniaasta oli Kunderal 1929 ning ta tippteosed ilmusid möödunud sajandi seitsme- ja kaheksakümnendatel. Ta viimane teos «Tühisuse pidu» ilmus pärast 14-aastast vaikust aastal 2014 (e.k. 2016) ja oli õige õhuke. See polnud elutöö kokkuvõte, isegi mitte epiloog, pigem raugastuva läbinägija viimane, nukker-muigav ohe. «Kirjaniku jõud ja võimed tervikuna on aastatega vähenenud, aga sellest, mis alles jäänud, võlub ta välja rohkemgi kui varem. Ajalugu (Stalini õukond, euromarksistid jne) ning nüüdisinimesed segunevad suureks eluteatriks. Loe ja imesta,» nii on öelnud Mihkel Mutt.

Tema tuntuim teos, tõenäoliselt läbi aegade kummituslikuma ja parafraseerituima pealkirjaga romaan «Olemise talumatu kergus» ilmus juba aastal 1984, tähendab pea 40 aastat tagasi (guugeldage «talumatu kergus» ja näete ise, mille kõige kergus talumatu on).

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles