Jüri Kotšinev Väepealikke vahetava Putini kaadripoliitika on venelaste kaotuse suurim garantii (2)

Jüri Kotšinev
, sõjaajaloolane
Copy
Venemaa president Vladimir Putin ja tagandatud armeekindral Valeri Gerassimov. Moskva, 21. detsember 2022.
Venemaa president Vladimir Putin ja tagandatud armeekindral Valeri Gerassimov. Moskva, 21. detsember 2022. Foto: Mikhail Kuravlev / Sputnik / Reuters / Scanpix

Venemaa presidendil Vladimir Putinil on komme vahetada tihti oma väepealikke, kartuses, et viimased võivad koguda liiga palju mõjuvõimu, kirjutab sõjaajaloolane Jüri Kotšinev.

Suurbritannia väljaanne Daily Mail kirjutas, et Venemaa diktaator Vladimir Putin kõrvaldas de facto Ukrainas tegutseva venelaste okupatsiooniarmee eesotsast armeekindral Valeri Gerassimovi. Formaalselt säilitas Gerassimov Vene Föderatsiooni relvajõudude kindralstaabi ülema koha. Daily Mail toob sellise kaadrivahetuse tagamaadena välja kaks põhjust. Esiteks ebalojaalsus, mida venelaste kõrgem väejuhatus Putini arvates hiljutise Jevgeni Prigožini ja tema eraarmee Wagner mässu ajal välja näitas. Teiseks põhjuseks tõi Daily Mail venelaste üksuste jätkuva ebaedu ja sõjaliste operatsioonide läbikukkumised Ukrainas.

Venelased ei ole suutnud 17 kuu jooksul Ukrainas sõdides saavutada mingeid resultaate. Daily Mail kirjutab, et alates 2022. aasta 24. veebruarist, kui algas venelaste kallaletung Ukrainale, ei ole tegemist esimese korraga, kui Putin on asunud välja vahetama kõrgeid armeekomandöre. Varem tagandati oma kohalt Venemaa kaitseministri asetäitja, kindralpolkovnik Mihhail Mizintsev, hüüdnimega Mariupoli Lihunik. Hüüdnime sai Mizintsev, kui oli pommitanud barbaarselt Mariupoli linna. Koha kaotas ka 155. brigaadi komandör kindralleitnant Rustam Muradov, kes kukutas läbi Ugledari vallutamise operatsiooni.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles