Aarne Ruben Kas piibel keelab lillelaste vabaduse? (3)

Aarne Ruben
, kirjanik ja kriitik
Copy
Foto: Shutterstock

​Hiljaaegu tekkis diskussioon seeüle, kas piibel keelab abiellumast kahel geil. Seda küsimust ei saa arutada uisapäisa, vaid põhjalikus ajaloolises kontekstis. Kas piibel keelas 1524. aastal nädal pärast paastuaja algust Riia Maarja Magdalena kloostrist põgeneda seitsmel nunnal? Ei keelanud. Siis tekib küsimus, miks peaks piibel keelama abiellumast kahel geil, küsib kirjanik ja kriitik Aarne Ruben.

Ristiusk on rajatud veendumusele, et inimene ei saa iialgi Jumala sarnaseks. Jumal on täiuslik olend ei tea kus, tal pole isegi eksistentsi, vaid ta on. Keegi ei ole näinud ta nägu, ometi on ta kõik asjad maailmas teinud oma näoliseks. Et mõtlevad olendid iialgi lõpuni Jumalasse ei jõuaks, selleks on nad rikutud – et nad Jumala loomust kunagi lõplikult järgida ei saaks, kuna Jumal on vaid üks.

Inimene on patune ja võib mõnikord elada päris porduelu. Näiteks lillelapsed Woodstocki festivalil lasid end uimastada eri ainetel ja ühtisid sugude peale vaatamata, kuidas ja kes kellega. Kahtlemata on see ristiusu järgi patt. Aga samas on patt ka kellegi homoseksuaalsuse osatamine, üldse kellegi õnnetu, vaese ja tupikus seikleva isiku mõnitamine stiilis «Mina tean, kuidas peab olema!».

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles