Jaan Lindmäe Kes aitaks lõpetada Venemaa puidu impordi? (1)

​Jaan Lindmäe
, Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu õigusloome teemajuht
Copy
Venemaa puit suvel Virumaa metsatööstuse laoplatsil Tudus
Venemaa puit suvel Virumaa metsatööstuse laoplatsil Tudus Foto: Ain Liiva

Postimehe ajakirjanikud on tänuväärselt päevavalgele toonud fakti, et vaatamata sanktsioonidele jõuab Eestisse endiselt illegaalset Venemaa puitu. Keelatud import läbi kolmandate riikide läheb lubamatult vastuollu nii Ukrainat toetava moraaliga kui ka õiglusega Eesti majanduses. Eesti puidusektor teeb illegaalsete tarnijate tuvastamiseks tihedat koostööd riigiasutustega, kuid ometi ei ole see kurikaelu takistanud. Kes selle lõpetab? Küsib Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu õigusloome teemajuht Jaan Lindmäe.

Pärast Ukraina sõja algust ning Vene-vastaseid sanktsioone on hüppeliselt kasvanud puiduimpordi mahud Venemaa naaberriikidest ning kaugetest eksootilistest maadest. Sektori ekspertidele teadaolevalt ei ole nendes riikides sellises mahus tootmisvõimsusi, nagu näitab impordikasvu statistika. 

Sanktsioonide all oleva Venemaa puidu ja Venemaa puidust tehtud toodete kolmandate riikide kaudu importimise vastu peab jõuliselt seisma, et tagada agressorriigi tulude vähenemine ja aus konkurents Euroopa siseturul. Illegaalne import ei too Venemaale mitte ainult lisatulu sõjaolukorras, kus kõige olulisem on neile ühtselt vastu seista, vaid kahjustab ka Eesti ausaid ettevõtteid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles