MART KULDKEPP NATO kordab Bukarestis tehtud vigu (8)

Mart Kuldkepp
, Skandinaavia ajaloo kaasprofessor, University College London
Copy
Eesti peaminister Kaja Kallas ja NATO peasekretär Jens Stoltenberg NATO tippkohtumisel Vilniuses.
Eesti peaminister Kaja Kallas ja NATO peasekretär Jens Stoltenberg NATO tippkohtumisel Vilniuses. Foto: YVES HERMAN/REUTERS/Scanpix

NATO ei suutnud end ületada, andes Ukrainale Vilniuses pelgalt uduseid tulevikulubadusi, märgib kolumnist Mart Kuldkepp.

Nüüdseks on selge, et Vilniuse NATO tippkohtumise kommünikee Ukraina liikmesuse kohta kordab põhiosas juba 2008. aastal Bukarestis tehtud vigu. Ka seekord – pärast poolteist aastat kestnud täiemahulist sõda – piirdutakse vaid üsna uduste tulevikulubadustega. Ukraina tulevik olevat küll NATOs, aga seda alles kunagi määramata aja pärast, kui mingid hetkel võrdlemisi ebaselged tingimused on täidetud ja liitlased isekeskis nõustuvad liitumiskutset esitama. See tähendab, et võimalusi viivitamiseks ja taganemiseks on NATO-l enam kui küll. Ka lõppude lõpuks on juttu ainult liitumiskutsest, mitte aga liikmesusest endast, millega läheks ilmselt veel rohkem aega. Samal ajal loobuti küll mõttest nõuda Ukrainalt liikmesuse tegevuskava (Membership Action Plan, MAP) täitmist, kuid pole kindel, kas seesugune liitumisperspektiiv ilma selge ajaraamita ja ähmastel tingimustel ikka on MAPiga võrreldes samm edasi.

Võib ju öelda, et see, kui tõsiselt Ukraina liikmesuse küsimust on kaalutud, näitab, et NATO liikmesriigid suhtuvadki oma kollektiivkaitse põhimõttesse tõsiselt. Kõlama jääb aga midagi muud: ikka seesama vana hirm konfrontatsiooni ees Venemaaga, mis nüüd on kõrgel tasemel uuesti üle korratud ja kinnitatud. Samasuguse vea tagajärgi oli näha juba pärast 2008. aastat ning kardetavasti ei jää tagajärjed olemata ka seekord.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles