AK Veekriisis maailma päästab reovee taaskasutamine (1)

Rein Munter
, keemiainsener, TTÜ emeriitprofessor
Copy
Maailma vaevab mitmes piirkonnas joogiveekriis – lahendus võiks olla reovee puhastamine ja taaskasutus.
Maailma vaevab mitmes piirkonnas joogiveekriis – lahendus võiks olla reovee puhastamine ja taaskasutus. Foto: Shutterstock

Maakeral puudub 2,2 miljardil inimesel juurdepääs ohutule joogiveele ning üle poolel elanikkonnast ehk 4,2 miljardil puuduvad kaasaegsed kanalisatsiooniteenused (WHO/UNICEF, 2019). Veekasutus põllumajanduses moodustab 70 protsenti kogu veekasutusest, samas kui aastas taaskasutatakse kogutud reoveest (165 miljard m3) ainult kaks protsenti. On viimane aeg suhtumist muuta ja hakata reovett käsitlema mitte kui tülikat jäädet, vaid kui ressurssi.

Igal aastal sureb 297 000 alla viieaastast last halbade sanitaartingimuste, halva hügieeni või ebaturvalisest joogiveest saadud tõbede tõttu. Kaks miljardit inimest elab riikides, kus on suur veestress (ÜRO, 2019).

Ainult reovee taaskasutus suudab maailmas tagada piisava puhta joogi- ja tarbevee kodumajapidamises, põllumajanduses, tööstuses ja mujal. Kuid see puudutab ka tuleviku planeerimist ja järjepideva ning otstarbekohase veevarustuse tagamist isegi põua või liigsete vihmasadude ja uputuste perioodil.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles