Krista Aru Käru meeste aade või peata kanad soos? (9)

Krista Aru
, Tartu ülikooli raamatukogu direktor
Copy
15.06.2023, Tartu
Kärt Summataveti näitus «Kőiksuse kutse» TÜ raamatukogus. Pildil Krista Aru.
15.06.2023, Tartu Kärt Summataveti näitus «Kőiksuse kutse» TÜ raamatukogus. Pildil Krista Aru. Foto: Sille Annuk

Aasta oli 1882. Käru külas otsustasid kaks kohalikku peremeest, Hans Gross ja Rehe Gustav Jannsen, asutada külarahvale raamatukogu. Raamatud koguti küla pealt kokku ja neid sai kakssada, meenutab Tartu Ülikooli raamatukogu juht Krista Aru.

Kapid raamatute hoidmiseks tegi puidutööd oskav talumees Jüri Kalt ja raamatuid hoitigi Kaldi talus. Raamatukogu ei registreeritud, sest tegutsemisloa saamine oli liialt keeruline.

Tsaari-Venemaa 1865. aasta tsensuurimäärustik käsitles raamatukogu kui lugemiskabinetti ärilise ettevõttena ning heakskiidu sellele pidi andma kohalik kuberner. Isegi see ei oleks loa saamist kergendanud, kui mehed oleksid nimetanud, et raamatukogu asutatakse hariduslikel eesmärkidel: tegutsemisõigus tuli ikkagi küsida kohalikult kubernerilt. Pealegi kehtis nende hariduslikel eesmärkidel asutatud raamatukogude puhul alates 1867. aastast nõue, et sellise raamatukogu juhatusse peab kuuluma kas kreiskooli inspektor või vähemalt gümnaasiumi direktor. Nii kõrgeid ametimehi polnud Kärus leida ja seepärast mindigi lihtsamat teed: luba ei küsitudki.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles