Jüri Kotšinev Enne NATO tippkohtumist tiksub kell Venemaa presidendi kahjuks (1)

Jüri Kotšinev
, sõjaajaloolane
Copy
NATO peasekretär Jens Stoltenberg surub kätt Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga. Kiiev, 20. aprill 2023.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg surub kätt Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga. Kiiev, 20. aprill 2023. Foto: DIMITAR DILKOFF/AFP/Scanpix

Vilniuses teisipäeval algava kahepäevase NATO summit’i eel on olukord Ukrainale NATO liikmesuse positiivsete signaalide saatmise küsimuses keeruline, kirjutab sõjaajaloolane Jüri Kotšinev.

Kui Jens Stoltenberg külastas aprilli lõpus Kiievit ja ütles välja, et Ukraina koht on NATOs, reageeris Venemaa väga teravalt. Venemaa Kaitsenõukogu esimehe asetäitja, endine Venemaa peaminister ja omaaegne president Dmitri Medvedev kirjutas ühismeediakanalis Twitter, et NATO peasekretär pidas sõnavõtuga silmas, et Ukraina liitub NATOga aja jooksul ja osade kaupa. See tähendab, teiste NATO liikmesriikide osadena, Poola, Ungari ja Rumeenia koosseisus.

Medvedev on rääkinud avalikult Ukraina «kadumisest planeedilt», kuna teda ei ole vaja ei Venemaal, Euroopal ega USA-l ja tema olemasolust ei ole huvitatud Aasia ega teised kontinendid. Endine president väitis, et 45 miljonist elanikust on sinna alles jäänud 20 miljonit. Samuti on ta öelnud, et 1991. aastal nimetati Ukrainaks Venemaa osasid ja seetõttu elab seal miljoneid venelasi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles