Märt Läänemets Kas Hiina võtab Venemaa üle? (7)

Märt Läänemets
, sinoloog, Sisekaitseakadeemia teadur.
Copy
Vene matrjoškad Moskvas Xi Jinpingi ja Vladimir Putini kujutistega. Vene-Hiina suhted meenutavadki matrjoškasid, kus on mitu kihti ja mitu sisu.
Vene matrjoškad Moskvas Xi Jinpingi ja Vladimir Putini kujutistega. Vene-Hiina suhted meenutavadki matrjoškasid, kus on mitu kihti ja mitu sisu. Foto: Dmitry Serebryakov/AP/Scanpix

Hiina ja Venemaa partnerlus on drastiliselt muutumas, kui Venemaa võitleb üldse oma allesjäämise eest, kuid ka Hiina ees seisavad ilmselt suured väljakutsed, nendib sinoloog Märt Läänemets.

«Eesti piir käib vastu Hiina müüri, Venemaa peab vahelt kaduma,» kõlas teise ilmasõja aegse Eesti poliitilise rahvalaulu avastroof. Praeguste geopoliitiliste ja Venemaa sisesündmuste valgel võib seda vemmalvärssi isegi prohvetlikuks pidada, sest eks ole Venemaa kui suurriigi positsioon maailmas tugevasti kõikuma löönud ja isegi tema allesjäämine endisel kujul üldse küsitavaks muutunud. Üha jõulisemalt ja ähvardavamana kerkib Venemaa selja tagant teine Euraasia jäänukimpeerium, Hiina, mis erinevalt alla käivast Venemaast näib üha tugevnevat ja oma võimu kogu maailmas laiendavat. Kas ka päriselt ja kuhumaani, see on omaette teema.

Appi, hiinlased tulevad!

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles