Rait Kondor Miks ei julge valitsus ebaausasse seisu jäänud põllupidajatesse investeerida? (9)

Rait Kondor
, INVL Eesti investeerimisstrateeg
Copy
Foto: Sille Annuk

Miks ei kasuta Eesti valitsus Euroopa Komisjoni poolt põllumajandussektorile võimaldatud erakorralise riigiabi andmist, et hoida Eesti põllumajandustootjad elujõulistena ja Euroopas konkurentsivõimelistena? Seda olukorras, kus Eesti valitsussektori võlg on väiksem kui Euroopa rikkaimatel riikidel Luksemburgil, Iirimaal ja Norral ning valitsussektori investeeringud aitaksid praegusest majanduslangusest kiiremini välja tulla, küsib INVL Eesti investeerimisstrateeg Rait Kondor.

Euroopa Liidu aluspõhimõtteks on teatavasti kaupade, kapitali ja inimeste vaba liikumine. Kuna kaupade ja teenuste tarnimisele ELi riikide vahel takistusi ei looda, siis on mõistetav, et kehtib riigiabi andmise keeld. Seda selleks, et ühe ELi riigi valitsus ei saaks enda riigis tegutsevaid ettevõtteid teiste ELi riikide ettevõtetega võrreldes eelispositsiooni viia.

ELi põllumajanduslike abirahade süsteem on loodud selleks, et hoida toiduhinnad madalal ning sellega kaitsta ka oma põllupidajaid blokiväliste tarnijate surve eest. Kuid erinevalt riigiabi andmise keelust tingitud võrdse kohtlemise taotlusest koheldakse põllumajandussektoris erinevate riikide põllupidajaid erinevalt.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles