AK kirjanduskool Dagmar Normeti linnuluudest kee

Mare Müürsepp
, lastekirjanduse uurija
Copy
06.02.1996 Dagmar Normet (vasakul)
06.02.1996 Dagmar Normet (vasakul) Foto: Peeter Langovits

30 aastat tagasi ilmunud noorteromaani «Lõvi ja lohe» alguses katkeb autor Dagmar Normeti tahtel linnuluudest kee. See pole niisama lihtne kee, vaid maagiline vahend, mis veeanumasse paigutatuna laseb näha olnud ja tulevasi sündmusi. Kee purunemisest on karta häda.

Jutu noortele kangelastele eluohtlikuks muutuva sündmusteahela suudab mõistliku lahenduseni viia manatark Leeno, kes linnuluud jälle keeks tagasi korrastab.

Just samaväärne aegade sideme hoidja on raamat, mis aitab luua ettekujutust eri aegade inimestest, nende eluolust ja maailmapildist. «Lõvi ja lohe» teeb seda kahel tasandil. Raamat talletab lähiminevikusündmusi: Tiina Mägi on algatanud vanalinna päevade tava ning kutsunud ellu vanalinna uurimise ja korrastamise eesmärgil tegutsenud Kodulinna liikumise. Alates aastast 1975 on selles osalenud rohkem kui 10 000 koolilast, kelle toonane kogemus ja sellest kosunud huvi ja oskused on kandunud edasi hilisemasse muinsuskaitse ja iseseisvusvõitluse tõusu. Millega lapsed vanalinnas tegelesid, sellest saabki «Lõvi ja lohe» abil konkreetse pildi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles