Jüri Kotšinev Kuningas on alasti (1)

Jüri Kotšinev
, sõjaajaloolane
Copy
Venemaa president Vladimir Putin puhkamas 2017 Siberis Tõva Vabariigis
Venemaa president Vladimir Putin puhkamas 2017 Siberis Tõva Vabariigis Foto: Sputnik / Alexei Nikolsky / Kremlin via REUTERS / SCANPIX

Prigožini mäss kestis alla ööpäeva, kuid ei möödu Putini režiimile jälgi jätmata. Putini poolt Prigožinile välja kuulutatud amnestia, pärast seda, kui Venemaa president oli jõudnud oma endise protežee reeturiks nimetada, näitas eelkõige Venemaa eliidile, et ta ei hoia enam Venemaa võimuhoobasid kindlalt oma kätes, kirjutab sõjaajaloolane Jüri Kotšinev.

Prigožin ja tema eraarmee oli kindlalt Putini enda projekt. Vastasel korral ei oleks see armee tegutsenud Aafrikas ja Süürias ega osalenud Ukraina vastases sõjas. Prigožinil ei oleks ilma Putinita juurdepääsu Venemaa kolooniatele, et värvata seal vangide hulgast armeesse võitlejaid. Samuti ei oleks üle kogu Venemaa üles riputatud plakateid eraarmee reklaamidega.

Eraarmee Wagner ja tema juht Prigožin oli Putini projekt kuni 23. juuni hommikuni. Hetkeni, mil algas Prigožini mäss ja Putin oli sunnitud oma kahepalgelisest strateegiast loobuma, tehes Prigožinist avalikkuse ees reeturi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles