JUHTKIRI Noored väärivad kultuuripeol tunnustust (1)

Postimees
Copy
30.06.2023, Tallinn Tantsupeo peaproov.
30.06.2023, Tallinn Tantsupeo peaproov. Foto: Tairo Lutter
  • Laulu- ja tantsupeol tuleb hoolitseda mustmiljoni detaili eest.
  • Pidu on mitmeaastase töö kulminatsioon ja see köidab.
  • Andkem noortele võimalus vajadusel ka improviseerida.

Laulu- ja tantsupidu näitab noorte sitkust ja soovi mäletada seda sündmust terve elu, samas ei maksa unustada ka korralduslikku külge – kõik võiks sujuda võimalikult hästi.

Eilses juhtkirjas tõstsime esile noorte laulu- ja tantsupeo seost rahvuslikkusega. «Vahepeal siin-seal levinud jutt rahvusriikide peatsest surmast on liialdus, et mitte öelda rumal vale,» kirjutasime.

Ent lisaks paatosele seisneb laulu- ja tantsupidu inimestes, kes selle peo korraldavad ja selles osalevad. Seda nii esinejate kui ka pealtvaatajatena, ja mis seal salata, mõnel hetkel saavad esinejad ja pealtvaatajad üheks.

See kõik aga tähendab, et muretseda – väga eestlaslik sõna! – tuleb mustmiljoni asja pärast. Kust saavad osalejad süüa, kuidas liiguvad lavale ja sealt ära esinejad, kuidas on korraldatud liiklus, kuidas kulgeb rongkäik ja mis järjekorras on selles inimesed jne. Pisiasju on tohutult palju ja tunnustagem kõiki neid inimesi, kes on mitu kuud nende küsimustega oma pead vaevanud. Sest suur osa korraldajaist teeb seda tööd sisuliselt tasuta.

Laulu- ja tantsupeo proovid tähendavad tihti hullemat koormust kui tavaline tööpäev, sest proov võib venida hiliste õhtutundideni. Kuid see pole noori heidutanud, mõni on ignoreerinud ka haigust ja end ikka kohale ajanud.

Järelikult peitub laulu- ja tantsupeos midagi, mis jätkuvalt noori köidab. Paljud tulevad ka väljastpoolt Tallinna, see aga tähendab mitte samu mugavaid elutingimusi kui kodus. Ent see ei loe.

Me oleme varem laulu- ja tantsupeol näinud ka iseorganiseerumist ja tegelikult peaks see olemagi selle suursündmuse mõte. Olla organiseeritud alt üles, mitte vastupidi.

Regionaalpoliitiliselt tähendabki noorte laulu- ja tantsupidu, et aastaid mujal Eestis töötanud õpetajad, juhendajad, treenerid jt realiseerivad nüüd oma töö viljad.

Laulu- ja tantsupidu on nende mitmeaastase töö kulminatsioon, näidates ühtlasi Eesti kodanikuühiskonna tugevust.

Korraldajad on teatanud, et neid ei ehmata ka võimalik vihm ja äike. Me oleme varem laulu- ja tantsupeol näinud ka iseorganiseerumist ja tegelikult peaks see olemagi selle suursündmuse mõte.

Olla organiseeritud alt üles, mitte vastupidi. Liiga jäik suhtumine rahvakultuuri ja nn professionaalne folkloor võivad nii mõnedki laulu- ja tantsupeolt eemale peletada. Andkem võimalus noortele vajadusel ka improviseerida.

Suvine Tallinn on palav ja praegu suhteliselt liiklusvaenulik. Pöörakem siis laulu- ja tantsupeolistele tähelepanu ja arvestagem nendega.

Ärgem kuhjakem nende teele ja proovide ette tarbetuid takistusi. Kui midagi saab teha lihtsamini, siis tehkem nii.

Võib olla peaaegu täiesti kindel, et noored võtavad laulu- ja tantsupeolt koju kaasa elamuse terveks eluks. Meie asi on tagada, et see elamus on positiivne, ja senine elu on seda ka näidanud. Sest noored kannavad edasi traditsioone ja seda aitavad kõige paremini teha seos vanematega ning lapse- ja noorpõlves saadud positiivsed kogemused. Nii jääbki kestma eesti kultuur.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles