Andrus Karnau Kui kohtunik hakkas koolimaja ehitama (24)

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy
Metsküla algkool sai aasta kooli tiitli.
Metsküla algkool sai aasta kooli tiitli. Foto: Mailiis Ollino

Kui Tallinna ringkonnakohtu kohtunik Virgo Saarmets hakkas Lääneranna (Lihula valla) lapsevanemate kaebust lahendama, siis heitis ta õiguse ja õigluse kõrvale ning haaras kellu.

Ega ta ei teinud otseselt midagi valesti, sest õigusemõistmine käibki suuresti kooskõlas ühiskonna väärtushinnangutega. Kui ikkagi aastaid on valitsuse hariduspoliitika keskseks seisukohaks olnud betooni valamine ja laste koondamine suurkoolidesse, siis oleks imelik oodata, et kohtunik kuidagi teisiti maailma näeks.

Nii võibki Virgo Saarmetsa kirjutatud otsusest (juriidiliselt õige on öelda kohtumäärusest) lugeda, et tema meelest tuleb selleks, et ehitada Lihulasse uus koolimaja, väikesed koolid sulgeda. Seda enam, et Metsküla algkooli maja on vana ja väike. Sinna mahub parimal juhul 24 last, mistõttu suuremate kapitalimahutusteta pole lootust, et see kool võiks suuremaks kasvada. Ühesõnaga, kohtunik hakkas otsustama, kui suur peaks üks kool olema, ning uut koolimaja ehitama. Võibolla oleks ta pidanud siis ehitusinseneriks õppima, aga õppis juristiks ja sai kohtunikuks, kel voli teiste saatuse üle otsustada.

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles