Advokaadid Igale seaduses kehtestatud metsa müügiviisile on oma aeg ja koht

Copy
Metsa raie
Metsa raie Foto: Vladislav Musakko

Palju kära on tekitanud valitsuse määruse muutmise eelnõu kestvuslepingute alusel riigimetsa raieõiguse ja metsamaterjali müügi kohta. Süvenedes avalikult esitatud argumentidesse vaid poolikult, võib lasta viia end eksiteele. Erinevalt kriitikast tuleks tegelikult hoopis tervitada soovi luua selle eelnõuga selgemaid reegleid, argumenteerivad RMKd nõustanud vandeadvokaadid Triin Kaurov ja Triinu Järviste.

Metsad on meie maa rikkus. Need ei säili aga niisama, vaid vajavad järjepidevat majandamist. Siinkohal on ilmselgelt äärmiselt oluline tagada elustiku mitmekesisus. Samas on vajalik ka metsa tootlikkuse, uuenemisvõime ja elujõulisuse tagamine. Lisaks ökoloogilisi, majanduslikke, sotsiaalseid ja kultuurilisi vajadusi rahuldava mitmekülgse metsakasutuse võimalus.

Laskumata autorite ekspertiisist kõrvale kalduvatesse loodusteaduslikesse vaidlustesse selle üle, millises koguses ja millistel aladel tohiks raieõigust teostada, on riigil igal juhul erasektoriga tehingutesse astudes oluline oma varaga targalt ja õiguspäraselt ümber käia. Teisisõnu, kui raie ja metsamaterjali müük on otsustatud ja eesmärgistatud, tuleb olla kindel, et tehing toimub turupõhistel tingimustel ja ressurssi kasutatakse parimal võimalikul viisil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles