Toomas Alatalu Prigožini veenis oma marssi peatama ingušš Jevkurov (11)

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Šoigu (paremal) ja Jevkurov (vasakult teine) jutuhoos. (Russian Defense Ministry Press Service photo via AP)
Šoigu (paremal) ja Jevkurov (vasakult teine) jutuhoos. (Russian Defense Ministry Press Service photo via AP) Foto: AP/Scanpix

Rostovis laupäeval Wagneri juhiga läbirääkimisi pidanud Junus-bek Jevkurov on president Putini sõber ja protežee, kes võis Prigožinile mõndagi meenutada, kirjutab politoloog Toomas Alatalu.

Peaaegu kõikides telekanalites näidati laupäeval kaadreid mässama hakanud Wagneri väegrupi juhi Jevgeni Prigožini ja Kremli läkitatud sõjaläbirääkijate Junus-bek Jevkurovi ning Vladimir Aleksejevi Rostovis peetud kõnelustest. Kreml on siinkohal täpne sõna, sest ehkki mõlemad kindralid on ametis Venemaa kaitseministeeriumis ja see hoone asub väljaspool Kremlit, on inguši rahvusest Jevkurov Putini isiklik sõber ja protežee. Seda eriliste teenete eest, mida keegi huvitaval kombel pole ei eile ega täna maininud.

Nimelt hõivas 12. juunil 1999 Venemaa 30 sõjamasinaga liikunud 200-liikmeline rahuvalvajate üksus oma 500-kilomeetrilisel teekonnal ka NATO vägede vahelt läbi lipsates ja neid ennetades Zlatina lennuvälja Kosovo pealinna Priština külje all. Seda väegruppi juhtis tollal 36-aastane Junus-bek Jevkurov. See oli operatsioon, millega olid kursis vaid toonane kindralstaabi ülem Anatoli Kvašnin ja Venemaa julgeolekunõukogu sekretär Vladimir Putin, kes oli selles ametis 9. märtsist 9. augustini, kui temast sai Venemaa peaminister. Viimasel hetkel teavitati asjast ka president Boriss Jeltsinit, ent ettevõetavast ei teadnud midagi ei peaminister Sergei Stepašin ega kaitseminister marssal Igor Sergejev.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles